Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 11:30

Το στοίχημα του Δυτικού Οδικού Αξονα

Το στοίχημα του Δυτικού Οδικού Αξονα

Στο τέλος της δεκαετίας του ‘90, όταν σχεδιάζονταν τα μεγάλα οδικά δίκτυα της χώρας, ο «Αδριατικός διάδρομος», όπως ονομαζόταν τότε, ήταν στις βασικές προτεραιότητες προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σύνδεση με τα δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Οι εξελίξεις το έφεραν έτσι ώστε ο άξονας αυτός να κοπεί σε δύο κομμάτια, το βόρειο και το νότιο, και τελικά να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα του βόρειου (Πάτρα – Γιάννενα) που ονομάστηκε Ιόνια Οδός, ενώ το νότιο (Πάτρα – Τσακώνα), η Ολυμπία Οδός που διασυνδέθηκε με το Κόρινθος – Πάτρα, να μείνει στα αζήτητα.   
Η ιστορία και τα μπλεξίματα του Πάτρα – Τσακώνα είναι μεγάλη, και όπως φαίνεται θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Το παρήγορο είναι ότι, μετά την πρόσφατη θετική απάντηση της Ε.Ε., φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ για το τμήμα Πάτρα – Πύργος. Αν όλα πάνε καλά και προχωρήσει η κατασκευή με τη σύμβαση παραχώρησης στην Ολυμπία Οδό, μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι    αυτοκινητόδρομος το Πάτρα – Πύργος. Σε αυτή την περίπτωση θα μένουν τα τμήματα Γιάννενα – Κακαβιά και Πύργος – Τσακώνα για την ολοκλήρωση του Δυτικού Οδικού Άξονα.
Για το τμήμα Γιάννενα – Κακαβιά υπάρχει έντονη κινητικότητα και είναι κοντά η ένταξη της κατασκευής του σε χρηματοδοτικό πλαίσιο. Στο «περίμενε» είναι το Καλό Νερό – Τσακώνα και στο... πουθενά το Πύργος – Καλό Νερό. Η άσκηση πίεσης για την ολοκλήρωση του νοτίου τμήματος από τον Πύργο έως την Τσακώνα είναι το τοπικό πολιτικό στοίχημα της επόμενης περιόδου. Μέχρι το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχει ενταχθεί το Καλό Νερό – Τσακώνα, να έχει επιλεγεί μια αξιόπιστη και ασφαλής λύση για της διάβαση του Καϊάφα και να έχει δρομολογηθεί η κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο υπόλοιπο τμήμα από τον Πύργο έως το Καλό Νερό.
Το πόσο σημαντική είναι η Αδριατική Οδός για την ανάπτυξη της περιοχής είναι γνωστό σε όλους. Μένει να ληφθούν και οι αποφάσεις που θα βοηθούν την ανάπτυξη στην πράξη.