Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 17:33

Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και ο “μονόδρομος” της ΣΔΙΤ

Γράφτηκε από τον

Το περιβαλλοντικό έγκλημα με τις χωματερές καλά κρατεί στη Μεσσηνία και θεωρώ σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Και να θέλαμε να το ξεχάσουμε, μας το θύμισε η πρόσφατη πυρκαγιά, στις αρχές του χειμώνα, τα ξημερώματα μάλιστα, στον σκουπιδότοπο του Δήμου Πύλου - Νέστορος, στον πολύπαθο και εκδικητικό “Αγιο Νικόλαο” της Πύλου. Πολύπαθος, γιατί έχει βασανιστεί από πυρκαγιές στο παρελθόν και είναι μάρτυρας επεισοδιακών καταστάσεων που έχουν φθάσει μέχρι τον εισαγγελέα. Εκδικητικός, γιατί εξαιτίας της φωτιάς το 2014, έχουν κριθεί ένοχοι στο δικαστήριο ο τέως περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο τέως δήμαρχος. Είναι, μάλιστα, από τις χωματερές που έκλεισε και αποκατέστησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Είναι η χωματερή που όταν έγιναν εργασίες αποκατάστασης, εξαφανίστηκαν χιλιάδες δέματα σκουπιδιών από τον γειτονικό χώρο με τον δεματοποιητή.

Περιβαλλοντικά εγκλήματα με χωματερές βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μεσσήνη, στα “Λιμενικά” και στην Κυπαρισσία, στο “Αλιμάκι”. Περιβαλλοντικό έγκλημα μικρότερης έκτασης είναι και η προσωρινή διαχείριση στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου. Εκεί που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ή η ανοχή της Πολιτείας, η οποία όμως νίπτει τας χείρας της για τα χιλιάδες δέματα που πνίγουν και απειλούν τον Ταΰγετο.
Με όλα αυτά η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι μονόδρομος, η λύση που θα σώσει την κατάσταση. Ετσι είχε σχεδιαστεί εξαρχής, να αποτελεί μονόδρομο. Ομως έχει κενά και παραλείψεις, στήθηκε με αδιαφανείς και αμφισβητήσιμους όρους για την αειφορία, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα στον αέρα. Πρώτη ξεκίνησε στις Περιφέρειες και τελευταία θα λειτουργήσει. Στα πρώτα της βήματα ασκήσαμε έντονη κριτική για τη χωροθέτηση, την ασάφεια της τιμής, για τον αποκλεισμό των δήμων από το στήσιμό της και για τις ποινές στους δήμους, αν δεν διέθεταν στον ανάδοχο τις ποσότητες των σκουπιδιών και τα ανακυκλώσιμα υλικά που είχαν υπολογιστεί. Ηταν ένα σχέδιο που ήθελε τις πόλεις βρόμικες και τους πολίτες της Πελοποννήσου βρομιάρηδες χωρίς διαλογή στην πηγή, δίχως τη στοιχειώδη ανακύκλωση.
Μπρος στα περιβαλλοντικά εγκλήματα των χωματερών, οι έχοντες την ευθύνη οφείλουν να δώσουν λύση και να ξεκινήσει η ΣΔΙΤ, με το δημόσιο συμφέρον, την καθαριότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.