Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 14:56

Οι θεσμικοί φορείς δεν συνδιαλέγονται με μηνύσεις

Γράφτηκε από τον

Με μήνυση απειλεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας τον αντιπεριφερειάρχη για όσα υποστήριξε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε σχέση με τα πυρηνελαιουργεία.

Η απειλή με μήνυση δείχνει καταρχήν έλλειψη ψυχραιμίας. Ο Στάθης Αναστασόπουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είπε κάτι συνταρακτικό, απλώς υπερασπίστηκε την απόφαση της περιφερειακής αρχής και του περιφερειάρχη για μείωση των ωρών λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μία διακίνηση θεωριών φόβου προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη απόφαση. 

Είχαμε και από αυτήν εδώ τη στήλη υποστηρίξει πως όσα λέγονταν για προβληματική λειτουργία των ελαιοτριβείων λόγω του περιορισμού των ωρών στα πυρηνελαιουργεία ήταν μάλλον αβάσιμα μιας και δεν στηρίζονταν με πραγματικούς αριθμούς. Τώρα αν στο Επιμελητήριο έγινε απλώς μία σύσκεψη και δεν έχει ευθύνη για τη διακίνηση σεναρίων φόβου η διοίκησή του, είναι θέμα που αξίζει να διευκρινιστεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα για μήνυση. Τα ζητήματα αυτά λύνονται διά των ανακοινώσεων και ο καθένας μπορεί να βγάλει με ευκολία τα συμπεράσματά του. Ο δημόσιος διάλογος σε μία τοπική κοινωνία μεταξύ θεσμικών φορέων και προσώπων δεν μπορεί να οδηγείται σε δικαστικές αίθουσες με τόσο μεγάλη ευκολία.
Το σημαντικότερο, ο περιορισμός της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων μέχρι στιγμής έχει αποδώσει καρπούς. Η όχληση στους πολίτες είναι λιγότερη από κάθε άλλη χρονιά. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και να μην κλείνεις τη μύτη υποστηρίζοντας ότι τίποτα… δεν μυρίζει ή ότι είναι αναγκαίο κακό η μυρωδιά. Δεν χρειάζεται να ζούμε πνιγμένοι σε καπνούς και οσμές, γιατί έχουμε ελαιοπαραγωγή. Είναι πλέον φανερό ότι έχουν εκτεθεί όσοι επί σειρά ετών δεν έκαναν τίποτα. Είναι βέβαιο ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή συνύπαρξη επιχειρηματικής δράσης και κοινωνίας. Χρειάζεται να ασχολούμαστε με το πρόβλημα και να συγκρουόμαστε με συμπεριφορές και συνήθειες που βολεύουν και δημιουργούν κάθε είδους… κακοσμία.