Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 20:25

Νέες προτεραιότητες στα έργα υποδομής

Γράφτηκε από τον

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το λιμάνι της Κυπαρισσίας για μία ακόμη φορά υπέστη ζημιές από την έντονη θαλασσοταραχή. Η αντιδιαβρωτική προστασία στους παραλιακούς οικισμούς της Αβίας λειτούργησε μερικώς. Η ανατολική παραλία Καλαμάτας διαβρώνεται δημιουργώντας ανησυχία για το μέλλον. Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και τα προβλεπτικά μοντέλα που τρέχουν δείχνουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας και διάβρωση των ακτών της Νότιας Ελλάδας. Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στη Μεσσηνίας δεν είναι βέβαια καινούργιο, αλλά η επίλυσή του παίρνει πλέον επείγοντα χαρακτήρα.

Η προβληματική λειτουργία των αντιδιαβρωτικών έργων και των λιμενικών υποδομών οφείλεται προφανώς σε μελετητικά και κατασκευαστικά λάθη ή αβλεψίες. Έχει επιπρόσθετα παρατηρηθεί ότι οι σημειακές αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις μεταφέρουν το πρόβλημα σε διπλανές ακτές. Η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος στον Μεσσηνιακό Κόλπο και η σωστή μελέτη και κατασκευή λιμανιών όπως της Κυπαρισσίας αποτελούν βασική πλέον ανάγκη. Το παραλιακό μέτωπο αποτελεί πηγή πλούτου για την περιοχή, και η καταστροφή του θα έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η ολοκληρωμένη μελέτη και εκτέλεση έργων υποδομής που θα προστατεύουν τις ακτές της Μεσσηνίας αποτελεί έτσι βασική προτεραιότητα.

Έχουμε και άλλη φορά αναφερθεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να αλλάξουν προτεραιότητες στο σχεδιασμό και τη διεκδίκηση έργων υποδομής. Η προώθηση έργων προστασίας και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και η προστασία της θάλασσας και των ακτών είναι στοιχεία επιβίωσης για τη Μεσσηνία. Το τελευταίο διάστημα σε διακηρυκτικό επίπεδο όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται αλλαγή προτεραιοτήτων, αυτό όμως πρέπει να πάρει και πρακτικό χαρακτήρα. Απαιτείται να σταματήσει άμεσα η σημειακή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων. Χρειάζεται συνολική μελέτη και σταδιακή εκτέλεση έργων τα οποία δεν θα σπαταλούν νερό και δεν θα καταστρέφονται στην πρώτη θαλασσοταραχή.