Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 21:34

Οι ψηφιακές ταυτότητες αναδεικνύουν άλλη μια ήττα του λαϊκισμού

Γράφτηκε από τον
Οι ψηφιακές ταυτότητες αναδεικνύουν άλλη μια ήττα του λαϊκισμού

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Από σήμερα οι ταυτότητες θα είναι στα κινητά μας τηλέφωνα. Η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση του κράτους δίνουν στους πολίτες νέες δυνατότητες, κάνοντας τη ζωή όλων μας πιο εύκολη. Τα πράγματα αλλάζουν αργά, βασανιστικά πολλές φορές, αλλά αλλάζουν. Πόσοι άραγε θυμούνται σήμερα τον πόλεμο των ταυτοτήτων που συγκλόνιζε τη χώρα το 2000; Τις μάχες των ρασοφόρων στις πλατείες με τα λάβαρα της επανάστασης! Τη συγκέντρωση υπογραφών για δημοψήφισμα! Τον ακραίο λαϊκισμό ιεραρχών και πολιτικών. Πόσο γελοία φαίνονται όλα αυτά σήμερα που πανηγυρίζουμε για την ψηφιακή ταυτότητα στο κινητό;

Η κάθε αλλαγή, ακόμα και η ταυτοποίηση των πολιτών, δεν είναι απλή υπόθεση. Οι θεωρίες συνωμοσίας και ο ακραίος λαϊκισμός παραμονεύει σε κάθε βήμα που γίνεται. Το «όχι σε όλα» έχει απίστευτη δύναμη και κρατά τη χώρα και τους πολίτες στο βάλτο της ακινησίας. Ο συνασπισμός των δυνάμεων που αρνιούνται κάθε αλλαγή διαπερνά οριζόντια τα πολιτικά κόμματα, με τα άκρα να δίνουν τις σκληρότερες μάχες. Οι μεν φοβούνται να μην τους κλέψουν την ψυχή τους μέσα από την ταυτότητα, οι δε να μην συνδεθεί η εκπαίδευση με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις. Όλοι πυροβολούν το παρόν και ψάχνουν το μέλλον κοιτάζοντας προς τα πίσω. Σχιζοφρενικές πολιτικές καταστάσεις, οι οποίες δεν αφήνουν τη χώρα να ανοίξει βηματισμό και να συγχρονιστεί με τις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες.

Η ιστορία των ταυτοτήτων είναι απολύτως ενδεικτική των μαχών που έχουν δοθεί μεταξύ προοδευτισμού και συντήρησης. Μεταξύ του ακραίου λαϊκισμού και του αυτονόητου. Χρειάζεται να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, μήπως και σταματήσουμε να παρασυρόμαστε από πύρινους λόγους λαϊκιστών. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για επανάληψη σκηνών του παρελθόντος, σε πλατείες με λάβαρα και με κρεμάλες. Μπαίνουμε σε μια περίεργη περίοδο, που παραμονεύει ο κίνδυνος της συνολικής διολίσθησης σε ανελεύθερα κα αντιδημοκρατικά καθεστώτα.  Η επικράτηση της προόδου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη.


NEWSLETTER