Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 21:19

Μετρούν ήττες και μένουν με τους γραφικούς   

Γράφτηκε από τον
Μετρούν ήττες και μένουν με τους γραφικούς   

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας αποτελεί ένα ακόμη ηχηρό ράπισμα κατά της δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έπραξε αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει η δημοτική αρχή. Να δημιουργήσει δηλαδή μια επιστημονική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τη μελέτη του «Μορέα» και θα προτείνει συγκεκριμένες τεχνικές λύσεις, με στόχο η πόλη να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά χωρίς να διαλυθεί. Με βάση συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις και παρατηρήσεις συναντάς τον αρμόδιο υπουργό και ζητάς να ληφθούν υπόψη για να προχωρήσει το έργο. Απλά πράγματα για όποιον γνωρίζει τα βασικά στην πολιτική, αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του ζητήματος και δεν… αγοράζει ό,τι του πλασάρουν.

Εδώ και δύο χρόνια επισημαίνουμε ακριβώς αυτό το ζήτημα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να προχωρήσει μια λύση μελέτης-κατασκευής χωρίς αυτή να αξιολογηθεί από έναν ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν ζήτησε ούτε υπηρεσιακή εισήγηση, περιορίστηκε στις διαβεβαιώσεις των μελετητών και των παραγόντων του υπουργείου και έσπευσε να ταυτιστεί με μία λύση, η οποία όπως έχει πλέον αποδειχθεί έχει τεράστια τεχνικά προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχεδόν κανένας δεν υπερασπίστηκε την ορθότητα της μελέτης. Όλοι ζήτησαν τροποποιήσεις, μικρές ή μεγάλες. Ακόμα και αυτοί που ήταν φανερό ότι ήθελαν να πουν «ναι» στη μελέτη του «Μορέα», προχθές δεν τόλμησαν να ψηφίσουν την έγκρισή της. Με την πρόταση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας δεν συντάχθηκε τελικά ούτε ένας περιφερειακός σύμβουλος!

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει τακτική. Χρειάζεται άμεσα να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Να ζητήσει να συμμετάσχει στην επιτροπή που θα δημιουργηθεί από τον περιφερειάρχη, προκειμένου να αξιολογηθούν τεχνικές λύσεις που θα θωρακίζουν την πόλη χωρίς να την τινάζουν στον αέρα. Τα δεδομένα είναι πλέον ξεκάθαρα. Απαιτούνται λύσεις φιλικές στο περιβάλλον με τις μικρότερες δυνατές παρεμβάσεις στην κοίτη του Νέδοντα. Το πλαίσιο έχει περιγραφεί πλέον και τεχνικά. Όποιος κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα βλέπει εχθρούς, κυνηγά φαντάσματα, μετρά ήττες και μένει με τους γραφικούς!


NEWSLETTER