Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 21:26

Νομίζουν ότι βρήκαν την κότα με τα χρυσά αυγά

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ένταξη διαμερισμάτων στη βραχυχρόνια μίσθωση αύξησε τα διαθέσιμα κρεβάτια στη Μεσσηνία επιλύοντας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Την αύξηση, δηλαδή, τουριστικών κλινών και επιλογών για τους επισκέπτες. Η άνοδος του τουρισμού στην περιοχή οφείλεται στις μεγάλες επενδύσεις του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου και στους δεκάδες μικρούς και μεσαίους επενδυτές στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Η πραγματικότητα αυτή έχει θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό και σε μια σειρά επαγγελμάτων, από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μέχρι την ταβέρνα. Υπάρχουν βεβαίως και αρνητικές επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τη μακροχρόνια ενοικίαση και βέβαια με τον ανταγωνισμό των φτηνών ξενοδοχείων, που παρέχουν τις ίδιες -αν όχι χειρότερες- υπηρεσίες με τα διαμερίσματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το πρόβλημα της έλλειψης στέγης μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενίσχυση επενδύσεων και δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στον συγκεκριμένο τομέα. Υπάρχουν εκατοντάδες σπίτια στην περιοχή που δεν ενοικιάζονται είτε γιατί χρειάζονται επισκευές, τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν, είτε γιατί «κονόμησαν» με προηγούμενους ενοικιαστές και προτιμούν να τα κρατούν κλειστά από το να μπουν σε νέες περιπέτειες. Δεν μπαίνουν τυχαία τα ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση. Η εχθρική αντιμετώπιση το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα θα είναι τη νόθευση του ανταγωνισμού και τελικά τη μείωση του τουριστικού εισοδήματος.

Σε μια ελεύθερη οικονομία είναι εγκληματικό να τιμωρούνται επενδύσεις οι οποίες φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό. Η φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να είναι δίκαιη και να μην στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι νομίζουν ότι έχουν βρει την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά. Από τις τράπεζες που κρατούν 4 ευρώ σε μια κατάθεση 50 ευρώ που γίνεται ηλεκτρονικά -μιλάμε για προκλητικό νταβατζηλίκι- μέχρι το κράτος που θέλει να πάρει από τους μικρούς αυτά που δεν μπορεί από ξενοδοχειακές εταιρείες, που «γράφουν έξοδα» και εμφανίζουν μονίμως ζημιές. Αν συνεχιστεί αυτό το πλιάτσικο στη μικροϊδιοκτησία τα ακίνητα προφανώς και θα βγουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση παρασέρνοντας μαζί τους συνολικά το εισόδημα που δίνει οξυγόνο στην τοπική οικονομία.