Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 23:18

Οι δρόμοι του ελαιομαζέματος

Οι δρόμοι του ελαιομαζέματος

 

Δεκαπενταύγουστο θυμίζει αυτές τις μέρες το βασικό επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού. Το ελαιομάζεμα είναι σε πλήρη εξέλιξη και κυριολεκτικά καραβάνια ξεκινούν το πρωί από την Καλαμάτα και επιστρέφουν το απόγευμα.

 

Στις διαδρομές του νομού συναντάς ό,τι μέσο μεταφοράς μπορείς να φανταστείς και με ό,τι προέκταση μπορεί ο καθένας να σκαρφιστεί. Δέμπλες εξέχουν από τα παράθυρα, τρέιλερ με βουνό από πανιά, μηχανάκια πάνω στις σκάρες και κάθε άλλη πιθανή και απίθανη πατέντα διασχίζει το επαρχιακό δίκτυο του νομού. Ο κόσμος προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του και μετατρέπει σε όχημα μεταφοράς ό,τι έχει και δεν έχει. Είναι περιττό να υπογραμμίσουμε ότι οι δρόμοι τις ώρες αιχμής μετατρέπονται σε επικίνδυνες παγίδες. Η προσοχή και η υπομονή είναι τα μόνα στοιχεία που σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται και βέβαια σώζουν.

Η εικόνα αυτή δείχνει ταυτόχρονα ότι ο ενεργός πληθυσμός μένει κυρίως στην Καλαμάτα και στα υπόλοιπα ημιαστικά κέντρα του νομού. Στα χωριά μένουν πλέον ελάχιστοι. Η πραγματικότητα αυτή αποτελεί άλλον ένα λόγο που επιβάλλει την ανασχεδίαση και τη βελτίωση του βασικού επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού. Οι δρόμοι είναι απαραίτητοι τόσο για την τουριστική ανάπτυξη όσο και για την αγροτική παραγωγή. Οι διαπιστώσεις προφανώς και δεν λύνουν το πρόβλημα. Η επανάληψή τους είναι όμως δυστυχώς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μέχρι να αντιληφθούν όλοι ότι είναι καιρός να ασχοληθούν σοβαρά και υπεύθυνα με το εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού.