Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 20:03

Σαν Φεράρι με…  πρώτη ταχύτητα

Γράφτηκε από τον

Σαν Φεράρι με…  πρώτη ταχύτητα

Οποιος επισκέφθηκε τη Δευτέρα το βράδυ το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, περπάτησε σε άδειους και σκοτεινούς δρόμους, καθώς τα περισσότερα καταστήματα επέλεξαν να κλείσουν την περίοδο με τους περισσότερους επισκέπτες στην πόλη. Συγκεκριμένα ήταν κλειστά όλα τα μαγαζιά στην οδό Αμφείας, τα περισσότερα στους Αγίους Αποστόλους και στην πλατεία Οθωνος, τα μισά στα “Παπλωματάδικα” και την οδό Υπαπαντής.

Ετσι ο επισκέπτης της περιοχής που δεν έχει εικόνα από άλλες εποχές, μπορεί ατυχώς να συμπεράνει ότι η περιοχή παρακμάζει και ότι αναπτύσσεται μόνο η παραλιακή ζώνη. Εννοείται ότι το ακριβώς αντίθετο λανθασμένο συμπέρασμα θα εξάγει ο επισκέπτης της Παραλίας τους χειμερινούς μήνες. 

Ετσι και αλλιώς είναι δύσκολο μια πόλη του μεγέθους της Καλαμάτας να συντηρεί 12 μήνες το χρόνο δύο κέντρα και πολλές εστίες ψυχαγωγίας. Ούτε επίσης είναι ζητούμενο να προσελκύει η Παραλία το χειμώνα τον ίδιο αριθμό επισκεπτών με αυτόν του καλοκαιριού. Ομως η εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζουν γωνιές του Ιστορικού Κέντρου το καλοκαίρι και η παραλιακή ζώνη το χειμώνα θα πρέπει να προβληματίσει τόσο την επιχειρηματική κοινότητα όσο και τη δημοτική αρχή. Βεβαίως οι επιχειρηματίες ξέρουν καλύτερα από τον καθέναν μας πότε θα ανοίξουν και πότε θα κλείσουν το μαγαζί τους. Πιστεύω όμως ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να πληρώνουν ενοίκιο τους μισούς μήνες του χρόνου για κλειστό μαγαζί. Εκτιμώ λοιπόν ότι μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι με τους δημοτικούς άρχοντες, τους τουριστικούς πράκτορες και τους ξενοδόχους και να αναζητήσουν κοινές λύσεις τόσο για την επέκταση της σεζόν του κάθε κέντρου όσο και για τη γενικότερη επέκταση της τουριστικής σεζόν της Καλαμάτας. Από το τραπέζι του διαλόγου δεν πρέπει να λείψουν ούτε οι έμποροι της Καλαμάτας αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να εξαργυρώσουν στο ταμείο την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. Προσωπικά θεωρώ το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εμπόδιο στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας, αλλά η δημοτική αρχή έχει αντίθετη άποψη και για αυτό δεν ενθαρρύνει αλλαγές χαρακτηρίζοντας την πόλη ως τουριστική περιοχή. 

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα του άδειου και σκοτεινού Ιστορικού Κέντρου μόνο ικανοποίηση δεν προκαλεί και δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η Καλαμάτα θυμίζει Φεράρι που πηγαίνει συνεχώς με… πρώτη ταχύτητα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 18:20