Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 20:04

Οι πολέμιοι της άρσης του καμποτάζ στα χρόνια της κρουαζιέρας 

Γράφτηκε από τον

Οι πολέμιοι της άρσης του καμποτάζ στα χρόνια της κρουαζιέρας 

 

Το Σάββατο το πρωί φτάνοντας στην Αρχαία Μεσσήνη έμεινα έκπληκτος από τον αριθμό των επισκεπτών που συνάντησα στον αρχαιολογικό χώρο που είχε ανοίξει πρόσφατα, λίγες μόλις μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή. Γρήγορα διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι επισκέπτες είχαν έρθει με το κρουαζιερόπλοιο "Costa Neoclassica" στην Καλαμάτα και ταξίδεψαν στην Αρχαία Μεσσήνη άλλοι με πούλμαν και άλλοι με ταξί. 

Αντικρίζοντας αυτές τις εικόνες αναρωτήθηκα για ακόμα μια φορά πού κρύβονται οι πολέμιοι της άρσης του καμποτάζ και τι έχουν να πουν σε όσους βγάζουν μεροκάματο προσφέροντας υπηρεσίες στους ταξιδιώτες των κρουαζιερόπλοιων. Υπενθυμίζω ότι κατά της άρσης του καμποτάζ είχαν ταχθεί κυρίως το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ επειδή πίστευαν ότι δεν πρέπει να πιάνουν ελληνικά λιμάνια πλοία με ξένα πληρώματα. Οταν τελικώς σταμάτησε ο παραλογισμός, δεκάδες κρουαζιερόπλοια πλημμύρισαν τα ελληνικά λιμάνια προσφέροντας πολύτιμα ευρώ στην Ελλάδα της ύφεσης. 

Ομως οι πολέμιοι του καμποτάζ δεν σταμάτησαν τον αγώνα τους. Συνεχίζουν τον πόλεμο κατά της παγκοσμιοποίησης αγνοώντας ότι ο τουρισμός, στον οποίο βασίζεται πλέον η ελληνική οικονομία, μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε μια διεθνοποιημένη οικονομία και όχι σε καθεστώς εθνικών συμφωνιών για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών. Βεβαίως δεν αποκλείεται οι οπαδοί της εθνικής περιχαράκωσης να θεωρούν πιο αποδοτικό ένα διεθνές οικονομικό σύστημα στο οποίο μια χώρα εισάγει φυσικό αέριο για τις ενεργειακές της ανάγκες, με αντάλλαγμα τη φιλοξενία επισκεπτών από τη χώρα που παράγει το αέριο. Ισως πάλι να ονειρεύονται να κλείσουν τελείως τα σύνορα, όπως τα έκλεισαν πολλά ολοκληρωτικά καθεστώτα για να αναπτυχθεί επιτέλους ανενόχλητος ο εσωτερικός τουρισμός. 

Ειλικρινά δεν ξέρω τι σκέφτονται οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης για τον τουρισμό καθώς είναι πολύ… εχέμυθοι και δεν μας αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους. Απλώς ασκούν κριτική στην παγκοσμιοποίηση και περιμένουν στην ουρά για να κυβερνήσουν με ψήφους όσων δεν βλέπουν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί δραματικά χωρίς τις εισφορές του τουρισμού και της ναυτιλίας, που λειτουργούν αποτελεσματικότερα μόνο σε μια αγορά χωρίς εθνικούς περιορισμούς και ποσοστώσεις. Σε μια χώρα που δεν θέλει να βλέπει την πραγματικότητα μέσα από αγωνιστικούς παραμορφωτικούς φακούς αλλά λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον της, οι πολέμιοι του καμποτάζ θα απολογούνταν για τη ζημιά που προκάλεσαν στην οικονομία. Στην Ελλάδα απλώς συνεχίζουν τον πόλεμο κατά της παγκοσμιοποίησης μέχρι τελικής πτώσης. Εννοείται τελική πτώση της… Ελλάδας. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 18:14