Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 19:54

Ο γάιδαρος πετάει εκτός σχεδίου πόλης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο γάιδαρος πετάει εκτός σχεδίου πόλης

Το κίνημα "Δεν πληρώνω διόδια" μετεξελίχθηκε σε κίνηση "Δεν πληρώνω τέλος ακινήτων" και έχω αρχίσει να φοβάμαι ότι σύντομα θα ακολουθήσει τους δρόμους των πρωταγωνιστών του Ντάριο Φο που δεν πληρώνουν τίποτα. Ειδικότερα έχω αρχίσει να φοβάμαι ότι σύντομα οι επαναστατικές δυνάμεις θα χαρακτηρίσουν την ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό και θα καλέσουν τους οπαδούς τους να μην πληρώνουν τις… εφημερίδες. Σε αυτή την περίπτωση θα βρεθώ μπροστά σε ένα τρομερό δίλημμα. Θα πρέπει λοιπόν ή να πάρω επίδομα ανεργίας ή να γίνω δημόσιος υπάλληλος, παράγοντας το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Υπερβολές θα μου πείτε. Για να μην σας χαλάσω το χατίρι θα συμφωνήσω μαζί σας. Είμαι υπερβολικός. Ετσι βγάζω το ψωμί μου. Μεγεθύνοντας τα προβλήματα και τις αγωνίες της κοινωνίας. Εγώ σας έκανα το χατίρι και παραδέχτηκα ότι είμαι υπερβολικός. Θα μου κάνετε και εσείς ένα χατίρι. Πέστε μου πώς χαρακτηρίζετε όλους αυτούς που πήγαν και πλήρωσαν το τέλος ακινήτων. Δειλούς; Κουτούς; Χρήσιμους ηλίθιους; Υπηρέτες ξένων συμφερόντων; Μήπως θα τους χαρακτηρίσετε και αυτούς υπερβολικούς; Δεν ξέρω τι να πω. Ισως η νομιμότητα να έχει καταντήσει… υπερβολή στη χώρα όπου όλοι θέλουν να ισχύουν αυστηροί νόμοι για τους άλλους και ανομία στο στενό περιβάλλον τους. Ετσι κι αλλιώς στην Ελλάδα οι νόμοι απλώς καταργούν προγενέστερους νόμους και θεωρητικώς ισχύουν μέχρι να εκδοθεί ο νόμος που θα τους καταργήσει.
Στο πλαίσιο αυτής της λογικής δόθηκε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Τι ήθελαν και το έδωσαν στη δημοσιότητα; Ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές και οι… πέτρες. Ε, λοιπόν, έχουν δίκιο οι βουλευτές. Το Προεδρικό Διάταγμα είναι… υπερβολικό. Η κρίση και η ύφεση πρέπει να γίνουν ευκαιρία για νέες… χουντοκατασκευές. Πρέπει λοιπόν να γίνει ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Υπερβολές; Ρωτήστε αυτούς που ξεσηκώθηκαν και τα ξαναλέμε. Μέχρι τότε, μπορούμε να αναλύσουμε το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών και των εκατομμυρίων που ξοδεύονται επειδή ο καθένας έχτιζε όπου του γούσταρε μακριά από τις σχολικές μονάδες. Επίσης μπορούμε να αναλύσουμε το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από τις βίλες που χτίστηκαν εκτός σχεδίου πόλης και ποιος το πληρώνει. Εάν δεν έχετε αντίρρηση μπορούμε να συζητήσουμε και γι' αυτούς που ψάχνουν το κράτος όταν ξεχειλίζει το ρέμα και πλημμυρίζει το σπίτι που έχτισαν στην πρώην κοίτη του.
Εάν όμως δεν σας αρέσουν οι πολεοδομικές συζητήσεις, μπορούμε να κουβεντιάσουμε για την ανάγκη μείωσης του αριθμού των ανύπαρκτων υπηρεσιών. Αυτή η συζήτηση αρέσει ιδιαιτέρως στους βουλευτές γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέτουν… ερωτήσεις. Ετσι λοιπόν έχουμε διαβάσει ερωτήσεις για το ΙΚΑ της Κάτω Ρεματιάς, τα ΕΛΤΑ του Κείθε Λόγγου, τη ΔΟΥ του Πέρα Μαχαλά, την τράπεζα του Πάνω Κάμπου και τον Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό της Κάτω Κουμαριάς. Για να μην με χαρακτηρίσετε και πάλι υπερβολικό δεν παίρνω θέση. Απλώς ρωτάω: Είναι αναγκαίες όλες αυτές οι υπηρεσίες; Ούτε μία δεν πρέπει να κλείσει; Γιατί βρε μπαγάσηδες κάνετε ερωτήσεις για αυτές που πρέπει να μείνουν ανοιχτές και κανένας δεν τολμάει να μιλήσει για αυτές που πρέπει να κλείσουν;
Ισως πάλι να τους αδικώ. Ισως να πιστεύουν ότι είναι απαραίτητες όλες οι υπηρεσίες. Ισως δηλαδή να είναι περισσότερο επικίνδυνοι από ό,τι πίστευα αρχικώς. Μπορεί και να πιστεύουν πραγματικά ότι είναι εφικτό να λειτουργούν δεκάδες άχρηστες υπηρεσίες σε μια σύγχρονη οικονομία. Ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι τόσο επικίνδυνοι ή αν το μόνο που θέλουν είναι να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Δεν νομίζω όμως ότι τους ενδιαφέρει η γνώμη ενός… υπερβολικού, οπότε ας αφήσουμε τη συζήτηση στη μέση χωρίς να εξαγάγουμε συμπεράσματα.
Αλλωστε δεν νομίζω ότι θα συμφωνήσουν για τα αίτια της χρεοκοπίας, οπότε είναι άσκοπο να συζητάμε και για το πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση. Γενικώς, πολλοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και ότι η κρίση είναι μια συνωμοσία της Δύσης για να απαγορευτεί η εκτός σχεδίου δόμηση ώστε να πληρώνει η εργατική τάξη τέλη ακινήτων. Δεν ξαναγράφω... υπερβολές. Συμφωνούμε απολύτως. Ο γάιδαρος πετάει εκτός σχεδίου πόλης.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 12:52

NEWSLETTER