Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 11:40

Το δεύτερο κύμα ανορθολογισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Το δεύτερο κύμα ανορθολογισμού

Το δεύτερο κύμα της Covid-19, εκτός από την υγεία των πολιτών, απειλεί τόσο την ασθενική ελληνική οικονομία όσο και την κοινωνική ειρήνη, καθώς αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα ανορθολογισμού που αμφισβητούν αρχικώς την επιστημονική σκέψη και τελικώς τους νόμους του κράτους.

Τα κρούσματα ανορθολογισμού, που προϋπήρχαν της υγειονομικής κρίσης και παραλίγο να οδηγήσουν σε εμφύλιο την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, πολλαπλασιάζονται καθημερινώς με ρυθμό μεγαλύτερο από τα κρούσματα του κορονοϊού – και δυστυχώς κανένας δεν δείχνει διατεθειμένος να συγκρουστεί με το κύμα του παραλόγου για να ανακόψει την πορεία του.

Οπως αποδεικνύεται πάντως, τόσο η πολιτική όσο και η πνευματική ηγεσία υποτιμούν αυτό το υπόγειο ρεύμα του ανορθολογισμού, που ξεκίνησε για μια ακόμα φορά από τα κοινωνικά δίκτυα και απειλεί να καταστρέψει τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας. Εννοείται ότι το κύμα του παραλόγου διαπερνά και αυτή τη φορά τις παραδοσιακές νοητές πολιτικές γραμμές (δεξιά - αριστερά, συντήρηση - πρόοδος), καθώς επιτίθεται στον κεντρικό πυρήνα της νεωτερικής κοινωνίας, που δεν είναι άλλος από την επιστήμη. Μόνο ένας τυφλός δεν βλέπει σήμερα ότι δεξιοί και αριστεροί αμφισβητούν ανοιχτά τις επιστημονικές οδηγίες και τα κρατικά μέτρα, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα ό,τι χτίστηκε με κόπο και αίμα τους τελευταίους αιώνες. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων η κοσμοσυρροή στα κλαμπ, που δοκιμάζει έμπρακτα τις αντοχές του κράτους και τη δυνατότητα της Πολιτείας να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Ο οικονομικός ιστορικός του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Νιλ Φέργκιουσον, σχολιάζοντας στο "Βήμα" την εποχή μας, δήλωσε: "Η εποχή του Διαδικτύου έφερε την ελπίδα της Ουτοπίας. Οπως ακριβώς, όμως, μετά την έλευση της τυπογραφίας ακολούθησαν 130 χρόνια θρησκευτικών συγκρούσεων, θα πρέπει να αναμένουμε και τώρα μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικών και θρησκευτικών διενέξεων". Αν έχει δίκιο ο καθηγητής, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Και ως συνήθως τους τελευταίους αιώνες, στην Ελλάδα θα δούμε τα χειρότερα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 11:43

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER