Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 15:20

Πόσα τρένα θα χάσουμε ακόμα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Για τους «ψηφιακούς νομάδες» γράψαμε πρώτη φορά πέρυσι τον Μάιο όταν έθεσε το θέμα ο CEO της Airbnb Brian Chesky δηλώνοντας:

"Πριν τον κορονοϊό οι άνθρωποι ταξίδευαν για δουλειά και διασκέδαζαν στις οθόνες. Τώρα ήρθε η ώρα που αυτή η σχέση θα ανατραπεί. Επίσης, ενδέχεται οι άνθρωποι να ζουν πλέον περισσότερο σαν «ψηφιακοί νομάδες», αφού δεν θα είναι πια αναγκασμένοι να είναι «κολλημένοι» σε μια πόλη για να πηγαίνουν στη δουλειά τους". Εμείς προσθέσαμε μόνο τα εξής: "Δυστυχώς όμως οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες στοιχίζονταν και στοιχίζονται τις περισσότερες φορές πίσω από τις «μαύρες σημαίες» που ζητούν επιμόνως επιστροφή στο παρελθόν. Πραγματικά δεν έχει καμία σημασία αν δεν θέλουν ή αν δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ένα δίκτυο οπτικών ινών είναι πιο αναγκαίο από ένα τραπεζικό υποκατάστημα και ότι σε δέκα χρόνια η Μεθώνη (για παράδειγμα) μπορεί να είναι ιδανικός τόπος κατοικίας για χιλιάδες τηλεργαζόμενους".

Επανήλθαμε πέρυσι τον Ιούλιο στο άρθρο με τίτλο «Οικιστικός τουρισμός στη "ζώνη του ήλιου"» γράφοντας επί λέξει: "...Σε ένα σοβαρό κράτος, οι δήμοι της Μεσσηνίας ήδη θα προετοιμάζονταν για την «επόμενη μέρα», τροποποιώντας (όπου υπάρχουν) τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ και βελτιώνοντας τα δίκτυα που είναι αναγκαία για την τηλεργασία ή την προσέλκυση συνταξιούχων. Αν λοιπόν οι περισσότεροι αιρετοί δεν ασχολούνταν μόνο με την επανεκλογή τους και οι περισσότεροι επιχειρηματίες μόνο με την... κατσίκα του γείτονα, που πρέπει να ψοφήσει για να πουλάνε μόνο αυτοί γάλα, θα εξεταζόταν μεταξύ άλλων η προοπτική της δημιουργίας οικισμού στις όχθες του Παμίσου. Θα εξεταζόταν επίσης σοβαρά η παραχώρηση δωρεάν εκτάσεων στον Ταΰγετο με στόχο να δημιουργηθούν παραθεριστικοί οικισμοί. Προσωρινά όμως στη χώρα τού «δεν γίνονται αυτά», με τον οικιστικό τουρισμό ασχολείται επαγγελματικά μόνο η ΤΕΜΕΣ Α.Ε., δημιουργώντας στην Costa Navarino σύνθετα καταλύματα για όσους θέλουν να ζήσουν στη «ζώνη του ήλιου»".

Αυτά γράφαμε πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά κανένας τοπικός άρχοντας δεν τα θεώρησε τόσο σημαντικά ώστε να καταθέσει μια τεκμηριωμένη πρόταση προσέλκυσης «ψηφιακών νομάδων» σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο. Χθες το γύρο της Ελλάδας έκανε η εξής είδηση: "Ενέργειες για την προσέλκυση των «ψηφιακών νομάδων» (digital nomads), που είναι η νέα παγκόσμια τάση στον τουρισμό που πήρε ώθηση μετά και την εκδήλωση της πανδημίας, έχει ήδη ξεκινήσει ο Δήμος της Ρόδου. Ο Δήμος Ρόδου συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο ψηφιακών νομάδων που έχει ιδρυθεί στην περιοχή μας". Γιατί χάνει τα... τρένα της ανάπτυξης η Μεσσηνία είπαμε;

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός