Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 12:07

Επαγγελματίες αιρετοί με όριο δύο θητειών

Γράφτηκε από τον

Επαγγελματίες αιρετοί με όριο δύο θητειών

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης επικεντρώνεται για μια ακόμα φορά στην κατανομή των εδρών, ενώ δεν συζητούνται καθόλου εξίσου σημαντικά θέματα, όπως η θέσπιση ορίου δύο θητειών και η πλήρης και αποκλειστική αμειβόμενη απασχόληση των αιρετών.

Ανοίγοντας παρένθεση και προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, οφείλω να διευκρινίσω ότι δεν θεωρώ ανούσια ούτε τη συζήτηση για την κατανομή των εδρών ούτε την επιφύλαξη για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό μικρότερο από 50%. Θεωρώ όμως ότι ο εκλογικός νόμος δεν είναι πανάκεια για την αυτοδιοίκηση και ότι χρειάζονται ευρύτερες θεσμικές αλλαγές, αφενός για να αναβαθμιστεί ο ρόλος των συμβουλίων και αφετέρου για να τεθούν οι βάσεις που θα επιτρέψουν μελλοντικά τις συνεργασίες που απαιτεί η απλή αναλογική.

Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν, θα πρέπει να τεθεί όριο δύο θητειών σε περιφερειάρχες, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και αντιδημάρχους και τριών θητειών σε συμβούλους. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και ο θεσμός της αυτοδιοίκησης από πελατοκεντρικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Καλό θα ήταν μετά από δύο θητείες δημάρχου ή αντιδημάρχου να αποκλειστεί και η υποψηφιότητα συγγενών τους πρώτου βαθμού στον ίδιο θεσμό, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα "οικογενειακής αριστοκρατίας" και ενδοοικογενειακής μεταβίβασης της εκλογικής πελατείας.

Ανεξάρτητα όμως από το όριο των θητειών και την κατανομή των εδρών, είναι ανάγκη να θεσπιστεί αμοιβή (και μάλιστα υψηλή) για όλα τα μέλη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Μόνο έτσι οι σύμβουλοι θα έχουν τα μέσα και το χρόνο που απαιτούνται για να διαμορφώσουν άποψη αναφορικά με τα θέματα του δήμου ή της Περιφέρειας. Διαφορετικά οι αιρετοί θα συνεχίσουν να ψηφίζουν και να αποφασίζουν χωρίς να γνωρίζουν ούτε την ουσία των θεμάτων ούτε καν τις υπηρεσιακές εισηγήσεις των υπαλλήλων, που εκμεταλλεύονται την απουσία των επαγγελματιών πολιτικών για να ενισχύσουν τη θέση της υπαλληλικής νομενκλατούρας.

Για όποιον δεν κατάλαβε: Σήμερα στους δήμους και στις Περιφέρειες ουσιαστικά αποφασίζουν οι υπάλληλοι (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δημοκρατία και την αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ), επειδή κανένας ικανός άνθρωπος δεν θα αφήσει τη δουλειά του για να ψηφίζει - αποφασίζει χωρίς να έχει το χρόνο και τα μέσα να μελετήσει τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνονται.

lathanasis@gmail.com