Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 13:26

Στην Πελοπόννησο δεν βρέχει... τρένα

Γράφτηκε από τον

Στην Πελοπόννησο δεν βρέχει... τρένα

«Τέλος στη χρηματοδότηση για την κατασκευή οδικών αξόνων βάζει από εδώ και στο εξής η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρμόδια κοινοτικά όργανα σταματούν πλέον τη χρηματοδότηση των οδικών αξόνων στις χώρες μέλη της -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- οι οποίοι αναπτύχθηκαν με υψηλούς ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη. Η νέα στρατηγική της ΕΕ στη χρηματοδότηση των έργων αφορά πλέον την κατασκευή σιδηροδρομικών έργων, στα οποία η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω τα τελευταία χρόνια, αλλά έχοντας στα σκαριά έργα ύψους 3,3 δισ. ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2021».

Η παραπάνω είδηση του Capital.gr θα πρέπει να προβληματίσει πολύ τους Πελοποννήσιους: τόσο επειδή η Περιφέρεια μετά από 3 ΚΠΣ και 3 ΕΣΠΑ δεν έχει ένα αξιοπρεπές οδικό δίκτυο, όσο και γιατί το μετρικό σιδηροδρομικό δίκτυο μένει εκτός του χρηματοδοτικού πακέτου των 3,3 δισ. ευρώ. Ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε απολογισμό έργων στην Περιφέρεια, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε για τις ευθύνες κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών πόρων. Και κυρίως πρέπει να συζητήσουμε αν και τους νέους πόρους πρέπει να τους διαχειριστούν το πολιτικό προσωπικό και οι επιχειρήσεις που αφήνουν την Πελοπόννησο μόνο με έναν ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο και δεκάδες κατσικόδρομους. Πρώτα απ’ όλα όμως, πρέπει να αρχίσει ο διάλογος για την επόμενη μέρα του σιδηρόδρομου στην Πελοπόννησο.

Ατυχώς, κατά την ταπεινή μου άποψη, οι τοπικοί άρχοντες και η τοπική επιχειρηματική κοινότητα επένδυσαν υπερβολικές προσδοκίες στον αυτοκινητόδρομο Α7, αδιαφορώντας τόσο για τις αεροπορικές όσο και για τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Ελάχιστοι μιλούσαν στα συνέδρια για συνδυασμένες μεταφορές και για την ανάγκη σύνδεσης των λιμανιών και των πόλεων της Πελοποννήσου με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι περισσότεροι συνέχισαν απλώς να πιστεύουν στη θρησκεία του "ευλογημένου τόπου", περιμένοντας το τρένο να... πέσει σαν μάννα εξ ουρανού μαζί με τα ευρώ του λεφτόδεντρου.

Στην Πελοπόννησο όμως, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν βρέχει ούτε τρένα ούτε ευρώ. Η φύση προίκισε αυτή την περιοχή με απαράμιλλη ομορφιά και πόρους, αλλά δεν δίνει πανωπροίκια στους ανεπρόκοπους που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τον πλούτο της.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 11:32