Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 14:01

Αποκέντρωση ή συνδιαχείριση;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η επικράτηση δεξιών παρατάξεων στους δήμους της Μεσσηνίας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι συγκυριακή και οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις του "Καποδίστρια" και του "Καλλικράτη", που ευνοούν τη συντηρητική διαχείριση της κατεστημένης τάξης πραγμάτων.

Τη θέση αυτή αναλύσαμε στα δύο προηγούμενα φύλλα της "Ε" και όσοι μελέτησαν ενδελεχώς τα άρθρα παρατήρησαν ότι η μεταρρύθμιση του "Κλεισθένη" δεν αναφέρεται πουθενά, καθώς η απλή αναλογική ακυρώθηκε στην πράξη με ένα νόμο, μέρα μεσημέρι. Η συνταγματικότητα του νόμου που ανέτρεψε το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να κριθεί στα δικαστήρια, γιατί διαφορετικά υπάρχει ενδεχόμενο η εκάστοτε κυβέρνηση να αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλάζοντας τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία έχουν μεταβιβαστεί οι ουσιαστικές αρμοδιότητες των δήμων και των περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν τόλμησε να κάνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση μεταβιβάζοντας σε δήμους και περιφέρειες τις αρμοδιότητες της εκπαίδευσης, της υγείας, της χωροταξίας, της αστυνόμευσης και της φορολογίας των επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα προτίμησε να επιχειρήσει αλλαγή του εκλογικού χάρτη αλλάζοντας μόνο τον εκλογικό νόμο. Ειλικρινά δεν ξέρω αν το διοικητικό μοντέλο της αποκέντρωσης απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα επειδή υπερίσχυσαν οι φωνές που θεωρούν πως περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας των δημάρχων και των περιφερειαρχών ευνοεί μόνο τη Δεξιά. Γνωρίζω όμως ότι η αυτοδιοικητική Κεντροαριστερά θα ενηλικιωθεί πολιτικά στην Ελλάδα μόνο αν θέσει στην κορυφή της ατζέντας τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ουσιαστικά η Κεντροαριστερά πρέπει να εκφράσει τους καταναλωτές υπηρεσιών αντί να επιχειρεί να ανταγωνιστεί την Κεντροδεξιά στον προνομιούχο για εκείνη χώρο της παραγωγής υπηρεσιών. Με απλά λόγια: Η αυτοδιοικητική Κεντροαριστερά πρέπει να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας παραγωγής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και αστυνόμευσης αντί να υποστηρίζει άκριτα τις συντεχνιακές διεκδικήσεις που στοχεύουν σε μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Για να συμβεί όμως αυτή η τεκτονική πολιτική μετακίνηση θα πρέπει η Κεντροαριστερά να συγκρουστεί με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις αριστερής ρητορικής και συντηρητικής πρακτικής που στηρίζουν την κατεστημένη τάξη πραγμάτων και κατά συνέπεια τη δεξιά στροφή της αυτοδιοίκησης. Στην αντίθετη περίπτωση, όσο δηλαδή η Κεντροαριστερά ψάχνει ηγέτες που μπορούν να ασκήσουν δεξιά πολιτική συμμαχώντας με τους παραγωγούς ακριβών υπηρεσιών χαμηλής ποιότητας, τόσο θα διευρύνεται η εκλογική βάση των δεξιών παρατάξεων, που έτσι και αλλιώς ευνοούνται από την ανάδειξή τους σε βασικό συστημικό πυλώνα διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

lathnasis@gmail.com