Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 12:40

Η Μεσσηνία υποτιμά τη μείωση του πληθυσμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της απογραφής πληθυσμού του 2021, και ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα ανά οικισμό, ηλικία και φύλο.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο ανακοινώθηκαν τα προσωρινά (ανεπίσημα) αποτελέσματα ανά Περιφέρεια και δήμο, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός της Πελοποννήσου μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2011 κατά 39.537 κατοίκους (-6,84%) και της Μεσσηνίας κατά 15.034 κατοίκους (-9,40%). Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι σε επίπεδο δήμου, σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυξήθηκε μόνο ο πληθυσμός του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας (κατά 704 κατοίκους ή 3,42%) και του Δήμου Καλαμάτας (κατά 2.045 κατοίκους ή 2,93%). Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η μείωση του πληθυσμού στη Μεσσηνία πλην του Δήμου Καλαμάτας αγγίζει το 18,9%, ενώ στο Δήμο Οιχαλίας ξεπερνά το 24%. Σε μια ορθολογική κοινωνία θα είχε σημάνει συναγερμός και οι κοινωνικοί εταίροι θα είχαν ήδη καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου να συζητήσουν προτάσεις για την ανάσχεση της δημογραφικής χιονοστιβάδας, που απειλεί με αφανισμό τους 5 από τους 6 δήμους του νομού.

Στη Μεσσηνία όμως, όχι μόνο οι πολιτικοί αλλά όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συνεχίζουν να πορεύονται περιμένοντας κάποιο θαύμα. Έτσι πορευόταν η Ελλάδα και την εποχή των μεγάλων ψευδαισθήσεων για την οικονομία, αλλά όπως αποδεικνύεται το πάθημα της χρεοκοπίας του 2010 δεν έγινε μάθημα στους επίδοξους σωτήρες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Προφανώς, οι επίδοξοι σωτήρες δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας τους υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχουν εργατικά χέρια για να θάψουν τους τελευταίους υπερήλικους κατοίκους των χωριών. Προφανώς επίσης υποτιμούν τον κίνδυνο κατάρρευσης της παραγωγικής διαδικασίας, εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα αφυπνίσει τη Μεσσηνία η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων της απογραφής του 2021 ανά οικισμό, ηλικία και φύλο. Είμαι βέβαιος όμως ότι οι Μεσσήνιοι έχουν υποτιμήσει τις επιπτώσεις της δημογραφικής συρρίκνωσης, οπότε η πορεία μείωσης του πληθυσμού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας υπάρχει κίνδυνος να γίνει μη αναστρέψιμη.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός