Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 18:18

Στη σκιά του προκατόχου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 Τα δημόσια έργα που θα ξεκινήσουν σύντομα και θα προσθέσουν αξία στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας είναι αδιαμφισβήτητα και με σειρά σπουδαιότητας η αναβάθμιση των υποδομών του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, η παράκαμψη της Γιάλοβας, το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού Φράγματος και η κατασκευή του Μηναγιώτικου Φράγματος.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ότι το εξίσου σημαντικό έργο Πύργος - Τσακώνα - Καλό Νερό έχει μακρινό χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης,    ο δρόμος Τζάνε - Καλαμάκι δύσκολα θα ολοκληρωθεί την επόμενη πενταετία, ενώ το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας (κατά την ταπεινή μου άποψη) θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Μεσσηνίας μόνο με τις δαπάνες κατασκευής του. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός ανάπτυξης της μεσσηνιακής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα έργα αναβάθμισης του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" και την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Οι δύο αυτές υποδομές μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν σε διψήφιο ποσοστό αύξησης του μεσσηνιακού ΑΕΠ την επόμενη πενταετία, αν και εφόσον υπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες και όχι μάστερ πλαν που εκπονήθηκαν πριν από μια εικοσαετία. Σε μια ορθολογική κοινωνία λοιπόν, η αντιπολίτευση θα είχε σηκώσει τον κόσμο στον αέρα τόσο επειδή τα δύο έργα καθυστερούν όσο και για το έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Στη Μεσσηνία όμως, κανένας δεν ρωτά ούτε αν θα αναβαθμιστεί ο διάδρομος του Αεροδρομίου, ώστε να μπορούν να προσγειώνονται αεροπλάνα ευρείας ατράκτου, ούτε για την τελική χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Ειδικά για τη χάραξη δεν γνωρίζουμε αν θα ξεκινήσει από τον κόμβο του Ζαφείρη, με κίνδυνο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ό,τι συνεπάγεται αυτό για το έργο και το κόστος του, ή αν θα επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις ώστε να ξεκινήσει το έργο από τον κόμβο του "Μορέα". Κανένας δεν ξέρει επίσης αν τελικώς κάτω από τον νέο δρόμο θα θαφτούν οριστικά οι γραμμές του τρένου και αν η διοίκηση του ΟΣΕ θα εγκληματήσει σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης, δίνοντας "πράσινο φως" για την οριστική και αμετάκλητη κατάργηση της γραμμής Καλαμάτα - Αεροδρόμιο - Μεσσήνη και Καλαμάτα - Θουρία, που σηματοδοτεί και την πλήρη και αμετάκλητη κατάργηση του τερματικού σταθμού της Καλαμάτας.

Η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας πάντως (σκοπίμως ή ατυχώς, δεν έχει καμία σημασία) "κατάφερε" να θέσει στην κορυφή της ατζέντας το μάστερ πλαν του λιμανιού και το αντιπλημμυρικό έργο, που επηρεάζουν ελάχιστα την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης. Το μάστερ πλαν ουσιαστικά είναι μια έκθεση ιδεών που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ενώ το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα αφορά κυρίως την κεντρική διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Αντιθέτως, τόσο η αναβάθμιση των υποδομών του Αεροδρομίου όσο και η χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος, που συνδέεται άρρηκτα με τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμάτα - Αεροδρόμιο - Μεσσήνη, επηρεάζουν άμεσα τόσο το εισόδημα όσο και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

Από εκεί και πέρα, κανένας δεν θα υποδείξει στην αντιπολίτευση ούτε πώς θα αντιπολιτευθεί ούτε ποιες προτεραιότητες θα θέσει για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Απλώς θα καταγράψουμε ότι είναι περισσότερο επικίνδυνη από όσο φανταζόμαστε αν έχει άλλες προτεραιότητες και δεν μπορεί να τις αναδείξει, με συνέπεια να φαίνεται ότι ασχολείται κυρίως με τη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και είναι επικίνδυνη ειδικά η δημοτική αντιπολίτευση, γιατί ενδέχεται να πάρει στα χέρια της τις τύχες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας (αφού η μεσσηνιακή πρωτεύουσα παραμένει έστω και αγκομαχώντας η ατμομηχανή της οικονομικής αμαξοστοιχίας του νομού), επειδή ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δεν τολμά να εγκαταλείψει τη διαχειριστική πολιτική του προκατόχου του Παναγιώτη Νίκα. Προφανώς ο κ. Βασιλόπουλος δεν έχει συνειδητοποιήσει τρία χρόνια μετά την εκλογή του ότι οι ψηφοφόροι τού έδωσαν εντολή να αλλάξει πορεία -κι ότι αν ήθελαν απλώς συνέχεια της πολιτικής του προκατόχου του θα το εξέφραζαν και στις δημοσκοπήσεις που ώθησαν τον κ. Νίκα να μετακομίσει στην Τρίπολη.

Προφανέστατα επίσης, ο κ. Βασιλόπουλος δεν έχει συνειδητοποιήσει πως υπάρχει κίνδυνος να "μαυριστεί" στις εκλογές επειδή δεν μπορεί να επιβάλει την πολιτική του ατζέντα και διαχειρίζεται απλώς την καθημερινότητα, ενώ οι επιχειρηματίες ψάχνουν για... φούμο όταν συγκρίνουν τα έσοδά τους με τα έσοδα των επιχειρήσεων της Πυλίας και της Δυτικής Μάνης. Στη θέση του οποιοσδήποτε αιρετός θα ξημεροβραδιαζόταν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζητώντας εδώ και τώρα αναβάθμιση του διαδρόμου για να χρησιμοποιείται από αεροπλάνα ευρείας ατράκτου. Οποιοσδήποτε άλλος αιρετός είχε φάει τόσο "ξύλο" για να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, θα είχε πάρει ήδη αντισταθμιστικά οφέλη στη χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Ο κ. Βασιλόπουλος όμως δεν τολμά ούτε να πεζοδρομήσει τους υπόλοιπους δρόμους του Ιστορικού Κέντρου, και συνεχίζοντας τη διαχειριστική πολιτική Νίκα ετοιμάζεται να παραδώσει το δήμο σε όποιον τον διεκδικεί με... ατζέντα Νίκα. Αλλά η τύχη βοηθάει πάντα τους τολμηρούς και γυρίζει την πλάτη σε όσους φοβούνται τη σκιά τους ή τη σκιά του προκατόχου τους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 15:06