Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 11:53

Μήνυμα δυσαρέσκειας από τη Μεσσηνία για τον κυβερνητικό ρυθμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Μήνυμα δυσαρέσκειας από τη Μεσσηνία για τον κυβερνητικό ρυθμό

Η επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελου Συρίγου στη Μεσσηνία γίνεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών της περιοδείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους τοπικούς φορείς ως η τελευταία ευκαιρία προώθησης των έργων του νομού, τα οποία κινούνται με ρυθμό χελώνας κρατώντας δέσμια την οικονομική ανάπτυξη. Οι τοπικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι των φορέων της Μεσσηνίας θα πρέπει να τονίσουν ότι το καλοκαιρινό χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας δεν επιβεβαιώθηκε, με συνέπεια να υποστεί σοβαρό πλήγμα η κυβερνητική αξιοπιστία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε στις 16 Ιουνίου από την Καλαμάτα ότι:

«Τις προσεχείς εβδομάδες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Αερολιμένα “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Εντός του έτους ξεκινά η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Προχωρούν τα αντιπλημμυρικά του αυτοκινητόδρομου Α7.

Ο διαγωνισμός για το Μιναγιώτικο φράγμα θα ξεκινήσει φέτος τον Ιούλιο και το έργο θα ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια.

Ο διαγωνισμός για το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού φράγματος θα προκηρυχθεί φέτος το Σεπτέμβριο».

Τελικώς, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Αερολιμένα “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” προκηρύχθηκε μόλις το Σεπτέμβριο και η πρώτη φάση -αν δεν πάρει νέα παράταση- θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ ο ανάδοχος θα ανακηρυχθεί στην καλύτερη περίπτωση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με συνέπεια οι εργασίες αναβάθμισης του αεροσταθμού να ξεκινήσουν το 2024 ή και αργότερα.

Η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη αποκλείεται να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους, καθώς δεν έχει ανακηρυχθεί ακόμα οριστικός ανάδοχος και εκκρεμούν η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η κύρωσή της από τη Βουλή. Αν το έργο ξεκινήσει τελικώς το δεύτερο εξάμηνο του 2023, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι Μεσσήνιοι μάλλον θα πρέπει να βγουν στα μπαλκόνια να ρίξουν βεγγαλικά.

Τα αντιπλημμυρικά του αυτοκινητόδρομου Α7 είναι αμφίβολο αν θα γίνουν, καθώς υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Ο διαγωνισμός για το Μιναγιώτικο φράγμα προκηρύχθηκε το Νοέμβριο (με τετράμηνη καθυστέρηση σε σχέση με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη) και η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο διαγωνισμός για το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού φράγματος δεν έχει προκηρυχθεί και κανένας δεν γνωρίζει πότε θα προκηρυχθεί.

Συμπέρασμα: Αν η κυβέρνηση δεν λάβει από τη Μεσσηνία ένα ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας για το ρυθμό των μεγάλων έργων υποδομής, ο νομός θα παραμείνει όμηρος αφερέγγυων υποσχέσεων.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 19:11

NEWSLETTER