Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 11:37

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Γράφτηκε από τον

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλείνει τον κύκλο των πολιτικών, οι οποίοι ενώ έγιναν πρωθυπουργοί θέτοντας τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά, τελικώς αναγκάστηκαν περνώντας κάτω από τον πήχη να υπογράψουν τρία μνημόνια για να σώσουν την ελληνική οικονομία.

Αρχικά ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνοντας ότι «λεφτά υπάρχουν», στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς από το Ζάππειο, και τελευταίος ο Αλέξης Τσίπρας με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», εκλέχτηκαν πρωθυπουργοί αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής. Στη συνέχεια όμως και οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί, αφού πρώτα συγκρούστηκαν με την πραγματικότητα, τελικώς επέλεξαν -σωστά να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς αντιλήφθηκαν ότι είναι μονόδρομος η διατήρηση του γεωπολιτικού προσανατολισμού της Ελλάδας - και ότι κάθε προσπάθεια αλλαγής του ενδέχεται να έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Προσωπικά πιστώνω στον Αλέξη Τσίπρα, όπως και στον Αντώνη Σαμαρά και στον Γιώργο Παπανδρέου, την τελική επιλογή τους, μην παραβλέποντας όμως τις ευθύνες τους για τις αρχικές τους θέσεις, οι οποίες έθεσαν τον πήχη των προσδοκιών σε εξωπραγματικά σημεία. Κλείνοντας τον πρώτο απολογισμό της ηγετικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν λάθος να μην επισημάνουμε την ευκαιρία που έχασε ως πρωθυπουργός να αλλάξει ουσιαστικά κάποιες δομές της ελληνικής κοινωνίας, εκσυγχρονίζοντας τους θεσμούς και την οικονομία.

Σε αντίθεση με τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει αρκετά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και γι’ αυτό κανένας δεν γκρινιάζει ούτε για τους ρυθμούς των δημοσίων έργων, ούτε για τη μεταρρυθμιστική άπνοια, ούτε καν για την αδυναμία εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ και της δικαιοσύνης. Οι πολίτες μετά από τρία μνημόνια διαπίστωσαν ότι η τοποθέτηση του πήχη των προσδοκιών σε υψηλά επίπεδα δεν οδηγεί σε ρεκόρ… και γι’ αυτό στις εκλογές της 25ης Ιουνίου έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στους χαμηλούς ρυθμούς και την κανονικότητα. Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια δεύτερη ευκαιρία να αλλάξει τα πάντα, για να διατηρήσει την εξουσία. Μένει να δούμε αν θα την αξιοποιήσει ή αν θα περάσει κάτω και από αυτόν το χαμηλό δείκτη προσδοκιών.

(Σ.Σ. Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της 30ης Ιουνίου, μια μέρα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ)

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 11:40