Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 11:39

Η χαμένη σοβαρότητα της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

Η χαμένη σοβαρότητα της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Νέα Δημοκρατία στις περιφερειακές εκλογές του 2010 στήριξε τον τότε νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο, στην αναμέτρηση του 2014 τον τότε περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, στις εκλογές του 2019 τον τότε δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ενώ στις εκλογές του 2023 θα στηρίξει την υποψηφιότητα του άπειρου σε αυτοδιοικητικά θέματα Δημήτρη Πτωχού.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να γράψει χρυσές σελίδες στο «The Guinness Book of Records» στηρίζοντας διαφορετικό υποψήφιο περιφερειάρχη σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα μέλη και οι ψηφοφόροι του κόμματος θέλουν να μάθουν για ποιους λόγους επιλέγονται υποψήφιοι μιας χρήσης και κυρίως ποιος ευθύνεται για την αποτυχία αυτών των επιλογών, καθώς δεν υπάρχει σοβαρός πολιτικός που θα άλλαζε έναν επιτυχημένο αυτοδιοικητικό παράγοντα.

Σε κάθε περίπτωση, ένα σοβαρό κόμμα που σέβεται τον ρόλο του και τους θεσμούς δεν αποφασίζει ερήμην των ψηφοφόρων, χωρίς τουλάχιστον να εξηγεί τους λόγους αλλαγής της πολιτικής του πλεύσης. Από εκεί και πέρα το έλλειμμα πειστικών εξηγήσεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε διόγκωση τόσο των θεωριών συνωμοσίας όσο και του πλήθους των ενδιαφερομένων για τη θέση του επόμενου υποψήφιου περιφερειάρχη. Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογικές αναμετρήσεις ενδέχεται να μετατραπούν σε ανηλεή πόλεμο για τη νομή της εξουσίας, που θα υπονομεύσει όχι μόνο το έργο του επόμενου περιφερειάρχη αλλά κυρίως την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της προχωρώντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις της αυτοδιοίκησης και των εσωκομματικών διαδικασιών για την επιλογή των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών; Εννοείται ότι αρμόδιος να απαντήσει είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά επειδή στις επισκέψεις του στη Μεσσηνία αποφεύγει τους δημοσιογράφους όπως ο διάβολος το λιβάνι, δεν θα μπορέσω ποτέ να του θέσω την παραπάνω ερώτηση. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει μια ένωση βαρόνων που αδυνατεί να μετεξελιχθεί σε σύγχρονο κόμμα, επειδή φοβάται να σπάσει τα στεγανά της οικογενειοκρατίας τα οποία θέτουν τροχοπέδη στην οικονομία. Και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η οικογενειοκρατία έχει τόσο βαθιές ρίζες που φτάνουν μέχρι την… αριστερή όχθη των πολιτικών ρευμάτων. Έτσι η χαμένη σοβαρότητα της Νέας Δημοκρατίας ισοσκελίζεται από το έλλειμμα αξιόπιστης κεντροαριστερής πρότασης και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός