Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 11:06

Διάλυση εξαιτίας της ατιμωρησίας

Γράφτηκε από τον

Διάλυση εξαιτίας της ατιμωρησίας

Όλο και πιο συχνά διαβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα σχόλια που απαλλάσσουν τις αρχές και τους άρχοντες από τις ευθύνες τους, αποδίδοντας όλα τα δεινά στο δήθεν «έλλειμμα παιδείας» των Ελλήνων.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, το έλλειμμα παιδείας ευθύνεται -μεταξύ άλλων- τόσο για την παράνομη στάθμευση στις διαβάσεις των ΑμεΑ όσο και για τα σκουπίδια δίπλα ή πάνω στους κάδους των απορριμμάτων. Το επιχείρημα του ελλείμματος παιδείας όμως καταρρίπτεται καθημερινά, τόσο από τους «απολίτιστους» Έλληνες (που γίνονται νομοταγείς πολίτες στην Ευρώπη, επειδή ξέρουν ότι θα τιμωρηθούν αν δεν πειθαρχήσουν στους κανόνες) όσο και από τους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους (που γίνονται ατίθασοι στην Ελλάδα, επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα τιμωρηθούν ακόμα κι αν παρανομήσουν περνώντας με κόκκινο σηματοδότη).

Με απλά λόγια: Οι Έλληνες δεν παρανομούν λόγω «έλλειψης παιδείας», αλλά επειδή οι τοπικές αρχές και η κεντρική κυβέρνηση, για πελατειακούς λόγους, δεν εφαρμόζουν τους κανόνες και τους νόμους που οι ίδιες θεσπίζουν. Ουσιαστικά οι τοπικοί άρχοντες και η κυβέρνηση, με πρόσχημα την «ανεκτικότητα», θυσιάζουν τη νομιμότητα στο βωμό της ψηφοθηρίας -θέτοντας τροχοπέδη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ταυτόχρονα οι δικαστικές αρχές, που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των νόμων και των κανόνων, αδιαφορούν πλήρως, παρέχοντας με την ουδέτερη στάση τους παθητική στήριξη στο καθεστώς της ανομίας.

Από εκεί και πέρα, είναι θέμα χρόνου και μόνο να ξαναζήσουμε θλιβερά περιστατικά, όπως αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη όταν 27χρονος ντελιβεράς σκότωσε 50χρονο που του έκανε παρατήρηση επειδή ανέβηκε στον πεζόδρομο με το μηχανάκι. Θέμα χρόνου είναι επίσης να αμφισβητηθεί εμπράκτως το μονοπώλιο της κρατικής βίας από συμμορίες, που θα προσφέρουν «προστασία» στους πολίτες ή θα επιβάλουν τη δική τους τάξη πραγμάτων στο χάος που προκαλούν η ατιμωρησία και οι πελατειακές σχέσεις. Και προφανώς, όσοι απαλλάσσουν τις αρχές από τις ευθύνες τους μιλώντας γενικώς και αορίστως για «έλλειμμα παιδείας», απλώς εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού και δεν το ξέρουν. Αν το ξέρουν και το κάνουν επίτηδες, έχουμε ήδη μπει σε σκοτεινούς χρόνους και δεν το γνωρίζουμε.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός