Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 10:35

Η φορολογία των μικρών επιχειρήσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η φορολογία των μικρών επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας της βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία την πρώτη τετραετία κρύφτηκαν επιμελώς πίσω από τις κουρτίνες της Covid - 19 και της ενεργειακής κρίσης.

Στην κορυφή αυτής της προβληματικής κλίμακας βρίσκεται αδιαμφισβήτητα η λειτουργία των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιβιώνουν αφενός επειδή φοροδιαφεύγουν και αφετέρου επειδή υπάρχει ακόμα (έστω και μειωμένη) ζήτηση για χαμηλόμισθη εργασία.

Ανοίγοντας παρένθεση και πριν εξετάσουμε το ρόλο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, αξίζει να επισημάνουμε ότι στην πρώτη της θητεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε τους φοροφυγάδες ως ειλικρινείς εταίρους δίνοντας επιδόματα κυρίως σε όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα ακόμα και μικρότερο από 1.000 ευρώ. Η αντιμετώπιση αυτή προκάλεσε συναισθήματα αδικίας στους συνεπείς φορολογούμενους και… ενθουσιασμό στους φοροφυγάδες, που έσπευσαν στην κάλπη για να επιβραβεύσουν την κυβερνητική πολιτική. Θα ήμουν άδικος αν υποστήριζα ότι η εκλογική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται αποκλειστικά στην επιδότηση των κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδων. Θα ήμουν όμως και αφελής αν πίστευα πως ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του δεν ψάρεψαν ψήφους προεκλογικά στα θολά της λαϊκίστικης ασάφειας.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τη βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ελληνική οικονομία εδράζεται πάνω στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεισφέρουν χαμηλά ποσοστά τόσο στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας. Εννοείται ότι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν επιθυμούν ούτε τη μεγέθυνσή τους ούτε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, γιατί και στις δύο περιπτώσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ασφαλές κέλυφος της οικογενειακής κλίμακας που τους διασφαλίζει το φοροδιαφεύγον εισόδημα και την ταξική ασυλία απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις. Ταυτόχρονα, επειδή δεν υπάρχουν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες βρίσκουν καταφύγιο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όπως τον παλιό καλό καιρό κατέφευγαν πολλές φορές στον δημόσιο τομέα για να ξεφύγουν από τον ασύδοτο ιδιωτικό τομέα. Αν στο κάδρο προστεθεί και ο τουριστικός κλάδος, που έτσι και αλλιώς είναι προνομιούχο πεδίο για τη λειτουργία μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουμε μπροστά μας ολόκληρη την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, που θα καταρρεύσει αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να αυξήσει τα δημόσια έσοδα χωρίς να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER