Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 12:09

Ο ομφαλός της Γης δεν είναι στην Αριστομένους

Γράφτηκε από τον

Ο ομφαλός της Γης δεν είναι στην Αριστομένους

«Η Καλαμάτα εξελίσσεται σε οικονομικό και τουριστικό κέντρο», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στο γεύμα για τον εορτασμό της Υπαπαντής. Πριν... χωνέψει μάλιστα τα εδέσματα, θυμήθηκε ότι στη Βέργα και στη Μικρή Μαντίνεια υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης και (ξανα)απείλησε τους ιδιοκτήτες τους με διακοπή υδροδότησης.

Κάπου εδώ ο αφελής ακροατής των δηλώσεων του κ. Νίκα θα γουρλώσει τα μάτια και θα αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν να γίνει μια πόλη τουριστικό κέντρο, όταν ο δήμαρχός της δεν μπορεί εδώ και 8 χρόνια να σταματήσει τη ρίψη των λυμάτων σε βόθρους που ενδεχομένως μολύνουν τη θάλασσα. Οσοι όμως γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, θα απαντήσουν απλά: Ο κ. Νίκας μπορεί αλλά δεν θέλει να σταματήσει την ασυδοσία στη Βέργα και στη Μικρή Μαντίνεια, για να μη δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους του. 

Συγκεκριμένα, και σε αντίθεση με όσα του χρεώνει η αντιπολίτευση, ο κ. Νίκας δεν ασχολείται μόνο με το κέντρο της πόλης: Ασχολείται και με τους ψηφοφόρους των κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας. Γι' αυτό άλλωστε οι ιδιοκτήτες πισίνας στη Βέργα και στη Μικρή Μαντίνεια πληρώνουν φτηνότερα το νερό από τον άνεργο νοικάρη γκαρσονιέρας στη Φαρών. Γι' αυτό παραμένουν και τα σπίτια τους ασύνδετα με το δίκτυο αποχέτευσης. Γι' αυτό η Βέργα και η Μικρή Μαντίνεια δεν αποκτούν σχέδιο πόλης, ενώ αποκτούν... ολοένα και περισσότερα σπίτια σε χωράφια που βαφτίστηκαν «οικισμοί». 

Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Ο κ. Νίκας δεν θα εκλεγόταν για τρίτη συνεχόμενη φορά δήμαρχος αν η πλειοψηφία των πολιτών δεν ήθελε φτηνό νερό για τις πισίνες, αν απαιτούσε σχέδιο πόλης και αν πίστευε ότι πρέπει να τιμωρηθούν όσοι δεν συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο. Ομως οι ψηφοφόροι έχουν μάθει να «τακτοποιούν» τις υποθέσεις τους προσφέροντας αντάλλαγμα τις ψήφους της οικογένειας. Μετά, στα εορταστικά τσιμπούσια, όλοι μαζί ονειρεύονται... οικονομικά και τουριστικά κέντρα, πιστεύοντας ότι η Καλαμάτα έχει γίνει Βασιλεύουσα. Πες πες, έχουν πιστέψει και οι ίδιοι ότι ο ομφαλός της Γης βρίσκεται κάπου στον πεζόδρομο της Αριστομένους - όπως παλιότερα πίστευαν πως δεν υπάρχει πολιτισμός πέρα από την Τσακώνα. 

Πίσω όμως από τα επικοινωνιακά σύννεφα, η Καλαμάτα παραμένει μια μικρή επαρχιακή πόλη με κατειλημμένα πεζοδρόμια και αντλιοστάσια που δεν δουλεύουν επειδή τα σπίτια δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο. Καλό Καρναβάλι.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 12:11