Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 11:29

Πιο εύκολα θα συμφωνήσει ο Σόιμπλε από τη… “Ρόζα”

Γράφτηκε από τον

Πιο εύκολα θα συμφωνήσει  ο Σόιμπλε από τη… “Ρόζα”

 

Η πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επίτευξη νέας συμφωνίας με τους δανειστές είναι πιθανότερη από ένα “ατύχημα” και για αυτό παρακολουθεί με αισιοδοξία τις εξελίξεις. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που εξακολουθούν να ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να “σκίσει το μνημόνιο” και να συμμαχήσει με το “ξανθό γένος”, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δε ασχολείται μαζί τους και ότι προσπαθεί να συνάψει ένα νέο συμβόλαιο ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες ενός ατυχήματος. 

Ετσι και αλλιώς γραφικοί και ανόητοι υπάρχουν στις τάξεις όλων των κομμάτων και σε τελική ανάλυση δε θεωρώ τη “Ρόζα” περισσότερο επικίνδυνη από τον… Μπαλτάκο. Δυστυχώς όμως για τους οπαδούς όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσοι άκουγαν τους “Μπαλτάκους” σπατάλησαν πολύτιμο χρόνο και χρήμα και έτσι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ούτε χρόνο για να διαπραγματευτεί, ούτε χρήματα για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για την σημερινή κατάσταση δεν φταίνε μόνο ο Τάκης Μπαλτάκος, η Λούκα Κατσέλη και ο Προκόπης Παυλόπουλος που συμβούλευαν τους προκάτοχους του κ. Τσίπρα να αυξήσουν τις δαπάνες για να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Φταίνε πρωτίστως οι πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς που επέλεξαν λάθος συμβούλους και ενώ έταζαν προεκλογικά λαγούς με πετραχήλια, στην συνέχεια σπαταλούσαν χρόνο και χρήματα προσπαθώντας να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Υπενθυμίζω ότι πριν τις εκλογές του 2007 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μοίραζε δεκαχίλιαρα στους πυρόπληκτους και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Υπενθυμίζω ότι πριν τις εκλογές του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου διακήρυττε σε κάθε ευκαιρία ότι “λεφτά υπάρχουν”. Τέλος υπενθυμίζω ότι ο Αντώνης Σαμαράς στα “Ζάππεια” υποσχόταν αναίμακτη ανάπτυξη και καλύτερες μέρες. 

Την πεπατημένη των υποσχέσεων δυστυχώς ακολούθησε και ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εχει υποσχεθεί σε όλους τα πάντα και τώρα ψάχνει στα… λεξικά να αντικαταστήσει τις λέξεις “μνημόνιο”, “περικοπές” και “λιτότητα”. Σύμφωνα με πληροφορίες το “μνημόνιο” θα ονομαστεί “συμβόλαιο”, οι περικοπές θα βαφτιστούν “προσαρμογές” ενώ η “λιτότητα” καθιερώθηκε ήδη ως “λιτός βίος”. Σε κάθε περίπτωση όταν συμφωνείς με το 67% των μνημονιακών υποχρεώσεων -όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης, δεν λες “γερμανοτσολιάδες” ή “δοσίλογους” όσους το εφαρμόζουν. Αντιθέτως κάθεσαι και συζητάς μαζί τους για να συγκυβερνήσεις με στόχο να σώσεις τη χώρα από την πλήρη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ διψασμένος για εξουσία παρασύρθηκε σε λεκτικές ακρότητες και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με όσα υποσχέθηκε για να κυβερνήσει. Κυρίως βρίσκεται αντιμέτωπος με όσους έχουν πιστέψει βαθιά ότι είναι “γερμανοτσολιάς” όποιος συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους και “δοσίλογος” όποιος πληρώνει. Γι' αυτό ακόμα και αν η κυβέρνηση κλείσει μια συμφέρουσα συμφωνία για την Ελλάδα, ο κίνδυνος του ατυχήματος δεν θα εκλείψει επειδή θα πρέπει να πείσει τη… "Ρόζα" ότι το κίνημα “δεν πληρώνω” ήταν απλώς ένα προεκλογικό σκαλοπάτι για την κατάληψη της εξουσίας. Ο κίνδυνος ατυχήματος θα εκλείψει οριστικά όταν η “Ρόζα”, ο “Μπαλτάκος” και ο κάθε… ψεκασμένος πειστούν ότι τελείωσαν τα ψέματα και οι αυταπάτες και ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς θυσίες. Προσωπικά θεωρώ πιο εύκολη τη συμφωνία με τους δανειστές από τη συμφωνία με τη “Ρόζα”, γιατί οι δανειστές μάλλον δεν θα έχουν αντίρρηση να μειωθεί το πλεόνασμα από 4% σε 1,5% σε αντίθεση με τους “ψεκασμένους” που θέλουν έλλειμμα 15% προκειμένου να δοθούν “καραμανλικές” αυξήσεις και να γίνουν “παυλοπουλικές” προσλήψεις. Δεν θα μου προκαλέσει λοιπόν καμία εντύπωση αν τελικώς πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας μιας συμφωνίας των δανειστών με τις προτάσεις Βαρουφάκη επειδή θα διαφωνήσουν η Ρόζα και ο Καμμένος. 

 Με άλλα λόγια:  Δεν συμμερίζομαι την κυβερνητική αισιοδοξία γιατί δεν υποτιμώ το  εθνολαϊκιστικό τέρας που εξέθρεψαν οι διψασμένοι για εξουσία πολιτικοί. Εκτιμώ μάλιστα ότι, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι και η τωρινή, έχει αυτοπαγιδευτεί και ότι σύντομα θα συγκρουστεί μετωπικά με το τέρας των προεκλογικών υπερβολών. Αυτό βεβαίως είναι το… καλό σενάριο. Γιατί ακόμα δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μια ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας εξαιτίας μιας ρήξης με τους δανειστές. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Σ.Σ. Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της "Ε" το Σάββατο πριν την κυριακάτικη προγραμματική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 16:43