Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 12:42

Κατώτατος μισθός και “μαύρη εργασία”

Γράφτηκε από τον

Κατώτατος μισθός και “μαύρη εργασία”

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, “διαβάζοντας” σωστά την αγορά, ανακοίνωσε τελικά ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ θα γίνει συνδυαστικά με άλλα μέτρα και μετά από διάλογο με τις επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να συγκρουστεί με χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες που απασχολούν από 1 έως 5 εργαζομένους και οι οποίοι έχουν έρθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. 

Υπενθυμίζουμε ότι το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολεί από 1 έως 5 εργαζόμενους. Σε απόλυτους αριθμούς, στις 164.245 αυτές επιχειρήσεις εργάζονται 309.985 άτομα με πλήρη η μερική απασχόληση. Αυτή την περίοδο ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τους μισθούς - και αν η κυβέρνηση επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ, είναι σίγουρο ότι θα δυσαρεστούσε πολλούς ψηφοφόρους. Γι' αυτό επέλεξε να μη συγκρουστεί μαζί τους, αλλά να διαπραγματευτεί, προτείνοντας οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού να συνοδευτούν με ρυθμίσεις χρεών και ασφαλιστικών εισφορών.

Ουσιαστικά, και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας κίνητρα σε όσους... χρωστάνε και όχι στους συνεπείς επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα ο κ. Σκουρλέτης, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με όσους είναι συνεπείς, απάντησε: «Αν δεν χρωστάει αυτός λοιπόν τότε μπορεί να αντεπεξέλθει άμεσα». Με απλά λόγια: Η Πολιτεία για μια ακόμα φορά θα διευκολύνει όσους χρωστούν και θα τιμωρήσει όσους είναι συνεπείς. Ετσι, οι επιχειρηματίες του γνωστού κινήματος “δεν πληρώνω μέχρι την επόμενη ρύθμιση” θα ευνοηθούν για μια ακόμα φορά, ενώ οι συνεπείς θα πρέπει να κόψουν το λαιμό τους ώστε να βρουν κι άλλα χρήματα για να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους. 

Κατά τα άλλα, η “μαύρη εργασία” και η εργοδοτική ασυδοσία θα συνεχιστούν εάν και η νέα κυβέρνηση δεν δημιουργήσει έναν πραγματικό ελεγκτικό μηχανισμό της αγοράς εργασίας. Οσο παραμένει ουσιαστικά ανεξέλεγκτη η κατάσταση, τόσο θα αυξάνεται η “μαύρη εργασία” - και ειδικά η απασχόληση χωρίς αμοιβή μετά το συμφωνημένο ωράριο εργασίας. Σε μια ανεξέλεγκτη αγορά εργασίας λοιπόν, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης, ενώ οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με πλήρες ωράριο χωρίς να αμείβονται για τις επιπλέον ώρες. 

Από εκεί και πέρα, πάντα θα υπάρχουν εργοδότες που θεωρούν ότι μπορούν να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι πότε την κακοπληρωμένη και πότε την απλήρωτη εργασία. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το κράτος μπορεί να τους σταματήσει - ή αν το θέλουμε μόνο για να κάνει... μπίζνες με μπαταχτσήδες και ασύδοτους επιχειρηματίες.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 12:45