Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 13:58

Ποιος μίλησε για έντιμο συμβιβασμό;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Ειλικρινά προσπαθώ, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ούτε την αντιπολίτευση που πανηγυρίζει επειδή έκανε στροφή η κυβέρνηση, ούτε την κυβέρνηση που δεν εξηγεί για ποιο λόγο αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα που δεν πιστεύει. Αναρωτιέμαι επίσης γιατί οι δανειστές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου θα τηρήσει τις υποσχέσεις που δεν τήρησαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά.

Ετσι καταλήγω στο συμπέρασμα πως όλοι αλληλοκοροϊδεύονται μεταξύ τους επειδή φοβούνται να σπάσουν αυγά για να φτιάξουν ομελέτα. 

Στην κοροϊδία συμμετέχει βεβαίως και το ελληνικό εκλογικό σώμα, που συνεχίζει να βλέπει την πορεία προς την κάλπη σαν πλειοδοτικό διαγωνισμό υποσχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, όταν το 80% των Ελλήνων δηλώνει πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση και ταυτόχρονα σηκώνει 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες, αφενός αναρωτιέσαι ποιος κοροϊδεύει ποιον και αφετέρου βεβαιώνεσαι ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αντικείμενο μελέτης της Πολιτικής Επιστήμης, αλλά της Ψυχιατρικής. 

Πέρα πάντως από τις αδικαιολόγητες θριαμβολογίες της αντιπολίτευσης και την... ανεξήγητη πολιτική της κυβέρνησης, τα ερωτήματα για τις συνέπειες αυτής της κυβερνητικής στροφής είναι πολύ δύσκολο ν' απαντηθούν ετούτη τη στιγμή. Η κυβέρνηση απέφυγε προσωρινά τα χειρότερα, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν “μεθαύριο” θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα ή αν η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε δυσκολότερη θέση από αυτή στην οποία βρέθηκε πριν τη συμφωνία του Eurogroup. 

Ουσιαστικά βρισκόμαστε πάλι στο... Καστελόριζο, με μια νέα κυβέρνηση που επίσης δεν πιστεύει τα μέτρα που υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει. Υπόσχεται όμως να τα εφαρμόσει, αφενός γιατί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία δεν είναι εναλλακτική λύση και αφετέρου γιατί γνωρίζει ότι αυτοί που σήκωσαν 25 δισεκατομμύρια από τις τράπεζες ψάλλοντας “ωσαννά”, αύριο θα φωνάζουν “άρον άρον σταύρωσον αυτούς” που... ψήφισαν προχθές. 

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη ψάχνουν τη κατάλληλη στιγμή για να θυσιάσουν τον αποδιοπομπαίο τράγο, ώστε να κρυφτούν οι αδυναμίες της γηραιάς οικονομίας χωρίς να κατηγορηθεί κανένας για το αίμα που θα χυθεί. 

Ποιος μίλησε για έντιμο συμβιβασμό; 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 13:58