Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 14:20

Αναξιοποίητη περιοχή η Παραλία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αναξιοποίητη περιοχή η Παραλία της Καλαμάτας

Η Καλαμάτα, όπως πολλές παραθαλάσσιες πόλεις, διαθέτει δύο εποχικά  τουριστικά κέντρα: ένα χειμερινό, που ταυτίζεται με το εμπορικό και εκτείνεται από το Ιστορικό Κέντρο της πόλης έως το Διοικητήριο, και ένα θερινό στο μεγάλο παραλιακό μέτωπο.

Το χειμερινό ήταν πάντα πιο ανεπτυγμένο, καθώς λειτουργούσε δίπλα στην αγορά της πόλης, ενώ το θερινό είχε μικρότερη σεζόν και παλιότερα λειτουργούσε μόνο από της Αναλήψεως ως τον Δεκαπενταύγουστο. Τις τελευταίες δεκαετίες η σεζόν στην παραλιακή ζώνη μεγάλωσε, κι έτσι πολλοί καταστηματάρχες εστίασης και ψυχαγωγίας αναγκάστηκαν να διατηρούν δύο μαγαζιά: ένα χειμερινό στο κέντρο της πόλης και ένα θερινό στην παραλιακή ζώνη. 

Κάπως έτσι κυλούσε η ζωή... μέχρι να εκλεγεί δήμαρχος ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος άφησε την Παραλία στην τύχη της δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο ιστορικό - εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας. Η πολιτική αυτή της δημοτικής αρχής είχε και έχει έναν μοναδικό στόχο: τις ψήφους των δημοτών. Οταν λοιπόν ο κ. Νίκας διαπίστωσε ότι στο Ιστορικό Κέντρο συχνάζουν περισσότεροι συνταξιούχοι από όσους πίνουν καφέ στην Παραλία, έστρεψε την προσοχή του στην Αριστομένους και τους γύρω δρόμους. Πεζοδρόμησε τη... μισή Αριστομένους και κέρδισε μια δεύτερη θητεία. Στη συνέχεια ανάπλασε την κεντρική πλατεία και κέρδισε μια τρίτη θητεία. 

Αντιθέτως, στην Παραλία η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να φυτέψει μουριές στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου. Παράλληλα, υπέκυψε στις πιέσεις καταστηματαρχών που για τους δικούς τους ακατανόητους λόγους δεν ήθελαν να πεζοδρομηθεί η Ναυαρίνου τους θερινούς μήνες - κι έτσι κάθε καλοκαίρι επικρατεί το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος, με συνέπεια να μειώνεται η εμπορική αξία των μαγαζιών. Οι «κακές γλώσσες» λένε μάλιστα ότι αυτοί που πίεζαν για να μην πεζοδρομηθεί η Ναυαρίνου είναι κατ' επάγγελμα μπαταχτσήδες... και ότι τους συμφέρει να μένουν στα αζήτητα τα καταστήματα της Παραλίας. Ομως ο νόμος προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών, κι έτσι δεν μπορούμε να μάθουμε με απόλυτη σιγουριά αν οι «κακές γλώσσες» λένε αλήθεια ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Παραλία της Καλαμάτας παραμένει αναξιοποίητη επειδή η δημοτική αρχή έχει άλλες προτεραιότητες. Και αυτές φαίνονται.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 14:21

NEWSLETTER