Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 20:01

Το κράτος δεν είναι ΜΚΟ

Γράφτηκε από τον

Το κράτος δεν είναι ΜΚΟ

Το ελληνικό κράτος παρακολουθεί απαθές τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα ΒBC και Al Jazeera να μεταδίδουν ότι πνίγηκαν 500 άνθρωποι σε ναυάγιο στη Μεσόγειο, αφήνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη να πιστέψει ότι με τη σιωπή του επιβεβαιώνει έμμεσα τις σχετικές μαρτυρίες κάποιων από τους 41 μετανάστες που διασώθηκαν και ήρθαν στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα κάποιοι επιζώντες είπαν στα μέλη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ότι συνολικά 100-200 άτομα αναχώρησαν την περασμένη βδομάδα από μια περιοχή κοντά στο Tobruk στη Λιβύη με σκάφος 30 μέτρων. Αφού έπλεαν στα ανοιχτά για αρκετές ώρες, οι διακινητές που έλεγχαν το σκάφος επιχείρησαν να μεταφέρουν τους επιβάτες σε ένα μεγαλύτερο σκάφος, στο οποίο ήδη επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι σε συνθήκες πολύ μεγάλου συνωστισμού. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, το μεγαλύτερο σκάφος ανατράπηκε και βυθίστηκε παρασύροντας στο βυθό εκατοντάδες μετανάστες. 

Οι Ελληνες και ξένοι δημοσιογράφοι κάνοντας σωστά τη δουλειά τους έκαναν ρεπορτάζ τις μαρτυρίες των μεταναστών. Επίσης η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάνοντας πολύ σωστά τη δουλειά της έστειλε κλιμάκιο στην Καλαμάτα για να διερευνήσει τις πληροφορίες για το ναυάγιο. Μόνο το ελληνικό κράτος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του αφήνοντας να διακινούνται σε όλον τον κόσμο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ένα πολύνεκρο ναυάγιο. Ειλικρινά δεν ξέρω για ποιο λόγο το ελληνικό κράτος δεν έχει εκδώσει ούτε μια ανακοίνωση για ένα τόσο τραγικό θέμα. Αν οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές έχουν έστω και ενδείξεις ότι πνίγηκαν 500 άνθρωποι, θα πρέπει να ενημερώσουν την κυβέρνηση και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη για το πολύνεκρο δυστύχημα. Αν πάλι οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές εκτιμούν ότι οι μαρτυρίες των μεταναστών είναι μυθεύματα των διακινητών, θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν την κυβέρνηση ώστε αυτή με τη σειρά της να διαψεύσει επισήμως την είδηση για το ναυάγιο. 

Σε κάθε περίπτωση, για το κρατικό έλλειμμα δεν ευθύνονται οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές. Ευθύνεται η κυβέρνηση που θεωρεί ως θέμα ελάσσονος σημασίας τον πνιγμό 500 ανθρώπων και αφήνει τη διερεύνηση του θέματος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους διεθνείς οργανισμούς. 

Υ.Γ.: Για την υποκατάσταση της κρατικής μηχανής από τους εθελοντές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση καλύτερα να μιλήσουν οι εθελοντές και οι τοπικοί άρχοντες. Πάντως κάποιος πρέπει να θυμίσει στην κυβέρνηση ότι δεν είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση για θέματα μετανάστευσης.  

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 16:52