Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 13:45

Η Δανία σταματά να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω περιστατικών θρομβώσεων

Η Δανία σταματά να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω περιστατικών θρομβώσεων

Η Δανία σταμάτησε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την καταγραφή αρκετών περιπτώσεων θρομβώσεων στο αίμα ασθενών που είχαν εμβολιαστεί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει ότι προκαταρκτική έρευνα δεν έδειξε καμιά σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 και του θανάτου μιας Αυστριακής νοσηλεύτριας στην οποία είχε χορηγηθεί.

Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χορηγεί την παρτίδα των εμβολίων που παρασκευάστηκαν από τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσοκόμας που υπέκυψε σε «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, αναφέρει το ΑΠΕ.

Δυο ακόμη περιπτώσεις «θρομβοεμβολικών επεισοδίων αναφέρθηκαν» μετά τους εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα, ανακοίνωσε ο ΕΜΑ.