Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 18:41

Γαλλία: Εξι στους 10 Γάλλους έχουν ψηφίσει τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες

Γαλλία: Εξι στους 10 Γάλλους έχουν ψηφίσει τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες

Σπάει ρεκόρ η συμμετοχή στις γαλλικές εκλογές, η οποία έφτασε στο 59,39% τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη από το 1978.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει στο 67,5%, ποσοστό ρεκόρ μετά από δεκαετίες, σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos.

Μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 59,39%, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες.

Το ποσοστό αυτό αυτή την ώρα είναι κατά 20 μονάδες μεγαλύτερο από τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2022, όταν η αντίστοιχη συμμετοχή ήταν στο 39,42%, ενώ το 2017 ήταν στο 40,75%.

Σύμφωνα με την Ipsos, η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις εκλογές του 1978, με εξαίρεση τις εκλογές του 1986 που διεξήχθησαν σε ένα γύρο.

Μεγάλη αύξηση των αιτήσεων για επιστολική ψήφο

Ο αριθμός των αιτήσεων για επιστολική ψήφο έχει αυξηθεί ραγδαία πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, φτάνοντας σε επίπεδα τουλάχιστον πέντε φορές υψηλότερα από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν από δύο χρόνια.

Ένας από τους λόγους για την τεράστια αύξηση, σύμφωνα με το france24, είναι ότι οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται κατά την πρώτη εβδομάδα των καλοκαιρινών διακοπών στη Γαλλία.

Η εξαιρετικά υψηλή προσέλευση των Γάλλων ψηφοφόρων – η υψηλότερη από το 1986 – δείχνει ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν κινητοποιηθεί ιδιαίτερα, μετά την προκήρυξη των εκλογών, απόφαση που ακολούθησε η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς και του Εθνικού Μετώπου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση στις 9 Ιουνίου μετά την ήττα της κεντρώας συμμαχίας του από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της Λεπέν έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες, το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Πηγή: news247.gr