Σάββατο, 06 Ιουλίου 2024 15:01

Μεξικό-ΗΠΑ: Η τροπική καταιγίδα Μπέριλ κατευθύνεται προς το Τέξας

Μεξικό-ΗΠΑ: Η τροπική καταιγίδα Μπέριλ κατευθύνεται προς το Τέξας

 

Η τροπική καταιγίδα Μπέριλ έφθασε χθες στον κόλπο του Μεξικού και κατευθύνεται προς το Τέξας, αφότου έπληξε, υπό τη μορφή κυκλώνα, τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, όπου προκάλεσε υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές.

Η καταιγίδα Μπέριλ, η οποία προκάλεσε τουλάχιστον 11 θανάτους στην Καραϊβική και τη Βενεζουέλα λόγω της σφοδρότητάς της, βρίσκεται σε απόσταση 995 χιλιομέτρων από το Κόρπους Κρίστι, στο Τέξας, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο.

Συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 95 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC).

«Ο Μπέριλ εξασθένισε σε τροπική καταιγίδα», ανέφερε το Κέντρο, που βρίσκεται στο Μαϊάμι.

Ο Μπέριλ αφίχθη υπό τη μορφή κυκλώνα κατηγορίας 2 στις 05.05 τοπική ώρα στο βορειοανατολικό τμήμα του Τουλούμ, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.

Στο Μεξικό, οι άνεμοι είχαν ταχύτητα 175 χιλιομέτρων την ώρα, προκαλώντας την πτώση δέντρων και κολώνων ηλεκτροδότησης και ζημιές σε στέγες, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «δεν φαίνεται να υπάρχουν απώλειες ζωών, αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς».

Λίγες ώρες αργότερα, οι αρχές επιβεβαίωσαν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι δεν υπήρξαν ούτε νεκροί ούτε τραυματίες, προσθέτοντας πως το οδικό δίκτυο και το δίκτυο υδροδότησης δεν υπέστησαν ζημιές. Σε τρεις κοινότητας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Τα αεροδρόμια του Κανκούν, Τουλούμ και Κοζουμέλ, όπου εκατομμύρια τουρίστες φθάνουν κάθε χρόνο, δεν επλήγησαν, δήλωσε η υπεύθυνη της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Λάουρα Βελάσκες.

Μετά την ακύρωση περισσότερων από 300 πτήσεων, οι πτήσεις ξεκίνησαν κανονικά στο αεροδρόμιο του Κανκούν το μεσημέρι τοπική ώρα, σύμφωνα με την κυβερνήτρια της πολιτείας Κιντάνα Ρόο Μάρα Λεζάμα.

Σχεδόν 2.200 άνθρωποι έσπευσαν σε 58 προσωρινά καταφύγια. Στο κέντρου του Τουλούμ, ο μεξικανικός στρατός εγκατέστησε μια κοινοτική κουζίνα για τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Τα περισσότερα καταστήματα είναι ανοικτά τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλβάρο Ρουέντα, ηλικίας 51 ετών. «Αγοράσαμε τρόφιμα».

Περισσότερα από 25.600 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και της εταιρείας ηλεκτροδότησης CFE αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ