Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 22:59

Κερδίστε το βιβλίο της Βασιλικής Δενδροπούλου: Στην “Αυγή” του κόσμου (NIKHTΡΙΑ)

Κερδίστε το βιβλίο της Βασιλικής Δενδροπούλου: Στην “Αυγή” του κόσμου (NIKHTΡΙΑ)

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πάπυρος"


Η ιστορία εξελίσσεται στην σημερινή Αθήνα. Δύο νέα παιδιά, η Ελληνίδα Ηώ και ο Βαχίτ πρόσφυγας από το Ιράν, συναντώνται με επεισοδιακό τρόπο σε ένα εγκληματικό κύκλωμα Αλγερίνων, μετά την φυγή της Ηούς από το σπίτι της και την παραπλάνηση της από το κύκλωμα αυτό. Ένα από τα πολλά εγκληματικά κυκλώματα– ντόπια και αλλοεθνή- που κινούνται και δρούν σήμερα στο χώρο της πρωτεύουσας. Ο ζοφερός κόσμος της συμμορίας με στοιχεία που προσεγγίζουν ανατριχιαστικά την πραγματικότητα, όπως βιώνεται μέσα από τα μάτια των παιδιών και περιγράφεται από τον αφηγητή. Η παιδική εκμετάλλευση στην πιο ακραία της μορφή. Τα νήματα της ζωής των νεαρών πρωταγωνιστών της ιστορίας, η μάχη για την επιβίωσή τους από τα νύχια της συμμορίας ωθεί στην εσωτερική ψυχολογική οντογένεση τους στα παιδιά που εμπλέκεται με τους αρχαίους μύθους.
Οι μύθοι έτσι, γίνονται οι ¨γεννήτριες¨ ψυχολογικής δύναμης για να αντέξουν αυτά τα νέα παιδιά τις ακραίες δυσκολίες και αποξενώσεις της περιπέτειάς τους και της ζωής τους ολόκληρης. Τους ζουν αυτούς τους μύθους ως πραγματικότητα που διδάσκει, προστατεύει και δίνει λύση με κατεύθυνση την αγάπη και την δικαιοσύνη για ολόκληρη την κοινωνία, και όχι μόνο για το ζήτημα της παιδικής εκμετάλλευσης, που γίνεται -μετά το τέλος της οδυνηρής περιπέτειάς τους- ο κεντρικός στόχος της ζωής τους.
Μπροστά σε μία κοινωνία που διαλύεται, η Ηώ και ο Βαχίτ, οι ήρωές μας, γελάνε τρανταχτά και κοροϊδευτικά απέναντι σε κάποιους κοινωνικούς επιστήμονες που διακηρύσσουν την ¨απομάγευση του κόσμου¨, δηλαδή το τέλος των μύθων και των θεών. Γελάνε γιατί γνωρίζουν ότι στην άρρωστη και ετοιμοθάνατη κοινωνία του σήμερα, ορθώνεται ταχύτατα η ανάγκη των αδύναμων και κατατρεγμένων ανθρώπων για ¨σωτήριους μύθους¨, για ¨επαναμάγευση¨ του κόσμου. Ένας τρόπος για να ξαναϋπάρξει το ¨εμείς¨ και η κοινωνία.


Ενας τυχερός επισκέπτης ή επισκέπτρια του eleftheriaonline.gr θα κερδίσει το βιβλίο της Βασιλικής Δενδροπούλου: Στην “Αυγή” του κόσμου

 

Ο διαγωνισμός έληξε. Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Νάσσια  Κακκαβά

 

Η Βασιλική Δενδροπούλου -με καταγωγή από την Καλαμάτα- γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα, όπου μένει ως σήμερα. Εργάστηκε στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα σαν πυροσβέστρια. Έχει γράψει δύο μυθιστορήματα «Η μεγάλη διάσωση» (εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική, 2011) και «Περιμένοντας τη νύχτα» (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2015).