Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 18:00

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο την ώρα της συμφωνίας για τον EastMed

Γράφτηκε από την

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από την τουρκική πλευρά την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Σε ρεσιτάλ προκλητικότητας και θράσους σε βάρος της Ελλάδας επιδίδεται από το πρωί της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου η Τουρκία, στέλνοντας, προφανώς, τη δική της «απάντηση» για το γεγονός ότι στην Αθήνα βρίσκονται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τους οποίους υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρκεί να σημειωθεί ότι μέσα σε διάστημα μόλις πέντε λεπτών τουρκικά αεροσκάφη ξαναπέταξαν το μεσημέρι πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες. Δυο τουρκικά F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, πέταξαν για δεύτερη φορά την Πέμπτη πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, στα 30.000 πόδια, στις 13:29 μ.μ. και 13:30 μ.μ., όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα, τρία λεπτά αργότερα δύο τουρκικά F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς, επίσης, να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, πέταξαν πάλι πάνω από τα δύο νησιά στα 30.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Είχαν προηγηθεί στις 9:47 το πρωί της ίδιας μέρας υπερπτήσεις ζεύγους τουρκικών F-16 πάλι πάνω από τις Οινούσσες και το νησάκι Παναγιά. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 24.000 ποδιών, αλλά αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Υπενθυμίζεται ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου 2019, τουρκικά αεροσκάφη είχαν πετάξει αλλεπάλληλες φορές πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά για να αναγνωρισθούν και να αναχαιτισθούν από ελληνικά μαχητικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι απειλές του Οκτάι
Είχαν προηγηθεί ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις, με έμμεση αναφορά στον αγωγό EastMed, από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος είχε κάνει λόγο για παιχνίδια εναντίον της χώρας του, «που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε». Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η Άγκυρα διέλυσε το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οποιος και να συμμετάσχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία, δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας … Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντας το» ανέφερε ο Φουάτ Οκτάι.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος έκανε λόγο και για έναν χάρτη «που φέρνει η Ελλάδα στην ατζέντα εσχάτως. Βήμα βήμα… Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία δεν είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία είναι μία χώρα που παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, τόσο στην ενδοχώρα όσο και εκτός αυτής αλλά και με τους γείτονες της. Επομένως, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, και εξακολουθούμε να το πράττουμε. Είπαμε ότι δεν θα τα επιτρέψουμε αυτά. Αλλά ενώ το λέμε αυτό, προσθέτουμε και αυτό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Το ζήσαμε αυτό στο παρελθόν. Εάν υπάρχει ρίσκο, θα το αναλάβουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» ανέφερε. Ο Φουάτ Οκτάι σημείωσε ακόμα ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να πετύχει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία.

Πηγή: ethnos.gr