Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 17:55

Σαρηγιάννης: Τον Νοέμβριο «ανοσία της αγέλης» και επιστροφή στην κανονικότητα (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Σαρηγιάννης: Τον Νοέμβριο «ανοσία της αγέλης» και επιστροφή στην κανονικότητα (Βίντεο)

Τον προσεχή Νοέμβριο θα έχουμε αποκτήσει τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλονικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, τόνισε πως ήδη από «τον Ιούνιο θα υπάρχει ένα τείχος ανοσίας χαμηλό αλλά υπάρχον που θα δυσκολεύει τη διασπορά επιτρέποντάς μας να περάσουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι».

Μέχρι τότε η εκτίμηση ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού, όπως τις ορίζει το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE, ήταν τον Φεβρουάριο 2021 στο 9%, στο τέλος Μαΐου 2021 στο 30%, τέλος Ιουλίου 2021 στο 46%, τέλος Σεπτεμβρίου 2021 στο 62%, τον Νοέμβριο 2021 στο 70%.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής τον Νοέμβριο δεν θα έχουν εμβολιαστεί οι νεότερες ηλικίες και τα παιδιά κάτω των 16 ετών. Τότε δεν σημαίνει ότι θα είμαστε εντελώς αφιάφοροι για τον κορονοϊό, απλά δεν θα νιώθουμε τον κίνδυνο καθημερινά, όπως τώρα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τόνισε ότι μέχρι τότε θα φοράμε μάσκα για να μειώσουμε τον κίνδυνο για μεταλλάξεις, καθώς αν δεν προσέχουμε μπορεί να βοηθάμε τον ιό να γίνεται πιο μεταδοτικός.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να υπάρξει μετάλλαξη που να μην την καταπολεμούν τα εμβόλια, είπε ότι τα Τ λεμφοκύτταρα έχουν μνήμη του γενετικού υλικού των πρωτεΐνών, της ακίδας του ιού, οπότε ακόμα και αν δεν έχει κάποιος αντισώματα ο οργανισμός του είναι ικανός να μαζέψει ικανοποιητικό στρατό ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, χωρίς να υπάρχει βαριά νόσηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το ποσοστό πληθυσμού με ανιχνεύσιμα αντισώματα θα κυμαίνεται τον Μάρτιο στο 0,02%, τον Μάιο στο 0,35%, τον Σεπτέμρβιο στο 2,52% και τον Νοέμβριο στο 4.49%.


NEWSLETTER