Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 09:00

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Ανοιχτά τα εμβολιαστικά κέντρα 7 ημέρες την εβδομάδα και έως τα μεσάνυχτα

Γράφτηκε από την
Εμβολιασμοί Ελλάδα: Ανοιχτά τα εμβολιαστικά κέντρα 7 ημέρες την εβδομάδα και έως τα μεσάνυχτα

Επταήμερη λειτουργία και διεύρυνση του ωραρίου στα εμβολιαστικά κέντρα καθορίζεται με τροπολογία που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται στα εμβολιαστικά κέντρα του ΕΣΥ και τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Αρεταίειο και Αιγινήτειο.

Με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται μέχρι τις 30/9/2021, η συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού και των ιδιωτικών δομών υγείας και ειδικότερα τα ιδιωτικά πολυιατρεία, ιδιωτικά διαγωνιστικά εργαστήρια, κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 καθορίζεται 7ήμερη λειτουργία (συμπεριλαμβανομένων των αργιών) και διεύρυνση του ωραρίου, στα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας, εποπτείας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το ωράριο διαμορφώνεται από τις 07.00 έως τα μεσάνυχτα έναντι στις 10 το βράδυ που ίσχυε.

Ρυθμίζεται, επίσης, ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης του προσωπικού και καθιερώνεται η παροχή ποσού 20 ευρώ ανά ημέρα ανά εργαζόμενο για κάθε ημέρα απασχόλησής του κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες (αφορά και το προσωπικό των κινητών ομάδων Υγείας).

Δεν θα ευθύνονται και δεν θα διώκονται οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής για την ψήφο τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Προβλέπεται ακόμα η απαλλαγή των επιστημόνων που απαρτίζουν τις επιτροπές ειδικών από κάθε ευθύνη για τις απόψεις που διατυπώνουν ή την ψήφο που δίνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στο άρθρο 4 της τροπολογίας ότι οι λοιμωξιολόγοι δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως μέλη της επιτροπής.

Συγκεκριμένα το άρθρο 4 της τροπολογίας αναφέρει: «Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπή. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».


NEWSLETTER