Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 21:49

Καιρός: Καύσωνας διαρκείας - Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 βαθμούς

Γράφτηκε από την
Καιρός: Καύσωνας διαρκείας - Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 βαθμούς

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται καύσωνας. Οι μέγιστες θερμοκρασίες εκτιμώνται περί τους 41 °C στην ηπειρωτική χώρα. 

Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία από την Τρίτη με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται το τριήμερο Πέμπτης - Σαββάτου όπου θα φτάσουμε σε μέγιστες τιμές περί τους 41 °C στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Οι θερμές αέριες μάζες που έρχονται από τις ακτές της Αφρικής θα μας επηρεάσουν τουλάχιστον για ένα πενθήμερο και οι υψηλότερες τιμές στην στάθμη των 850 hPa παρατηρούνται μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, ενώ από την Κυριακή αρχίζουν λίγο και υποχωρούν.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι και τις αρχές Ιουλίου θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σχετικά ασφαλή συμπεράσματα μπορούμε να έχουμε μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου . Απο εκεί και μετά παρότι φαίνεται οτι υπάρχει μια πτωτική πορεία στις μέσες τιμές της θερμοκρασίας , δεν αποκλείεται τα προγνωστικά να ανατραπούν και γι΄ αυτό τις επόμενες ημέρες θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία.

Την Τρίτη η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολλές περιοχές τους 37 με 38 βαθμούς ενώ από την Τετάρτη και μετά θα έχουμε τοπικά και 41 βαθμούς Κελσίου. Ουσιαστικά δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση των θερμοκρασιών μεταξύ βορρά και νότου και οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Η τοπικότητα και πάλι θα διαδραματήσει σημαντικό ρόλο καθώς σε πολλές περιοχές λόγω καταβατικών ανέμων δεν αποκλείεται οι θερμοκρασίες να είναι ακόμη υψηλότερες. Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στις παρακάτω προβλεπόμενες θερμοκρασίες για την Παρασκευή από τους χάρτες της ΕΜΥ

Σε ότι αφορά στην Αθήνα οι μέγιστες θερμοκρασίες εκτιμώνται περί τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Βέβαια από την Παρασκευή θα ανέβουν οι ελάχιστες τιμές και ο υδράργυρος ακόμη και το βράδυ δεν θα υποχωρήσει κάτω από τους 28 βαθμούς και θα ζεσταθούν και τα κτήρια.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER