Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 17:50

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Την ενοχή των κατηγορουμένων πρότεινε η Εισαγγελέας

Γράφτηκε από την
Βαγγέλης Γιακουμάκης: Την ενοχή των κατηγορουμένων πρότεινε η Εισαγγελέας

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας κατά τη διάρκεια εκδίκασης των οκτώ εφέσεων στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. «Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα οι κατηγορούμενοι, θα ήθελα να ρωτήσω τους ίδιους πώς θα ένιωθαν» είπε χαρακτηριστικά.

Η εκδίκαση των οκτώ εφέσεων την Τρίτη (6/7) ξεκίνησε με την κατάθεση της υπεύθυνης της Εστίας στη Γαλακτοκομική Σχολή όπου φοιτούσε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης και σύμφωνα με την ΕΡΤ η πρόταση της Εισαγγελέα ήταν η ενοχή των κατηγορουμένων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Παπαπέτρου και μεταδίδει το epirus-tv-news.gr τις ώρες που εκείνη βρισκόταν στη Σχολή δεν είχαν πέσει στην αντίληψή της περιστατικά και ούτε οι φύλακες είχαν καταγράψει κάτι στο βιβλίο όπου αναφέρονταν περιστατικά όταν συνέβαιναν στο εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Τα περιστατικά με τις χαλασμένες βρύσες και τις μουσικές στα δωμάτια δεν με είχαν ανησυχήσει καθώς ήταν γνωστά» είπε και συμπλήρωσε: «Στη Σχολή προσπάθησαν να διαχειριστούμε την κατάσταση με ότι μέσα διαθέταμε ενώ τα πρώτα περιστατικά βίας (κλείσιμο στη ντουλάπα, ξύρισμα ,σπρώξιμο) τα μάθαμε από τον Νίκο Δάβρη και προσπαθούσαμε να πείσουν ένα από τα παιδιά να καταθέσει τα όσα γνώριζε κάτι που δεν το κατάφεραν και αυτός ήταν ο λόγος που δεν ενήργησαν άμεσα».

«Η μητέρα του Βαγγέλη μας είχε πει ότι ήταν όλα καλά»

«Μιλήσαμε με τη μητέρα του Βαγγέλη και μας είπε ότι της είχε αναφέρει ο Βαγγέλης πως όλα ήταν καλά και ότι συνέβαινε ήταν μεταξύ φίλων» επεσήμανε η υπεύθυνη της Εστίας ενώ παράλληλα δήλωσε πως έτσι πρότειναν να αλλάξει ο Βαγγέλης δωμάτιο τονίζοντας πως δεν μπορούσαν να πουν πολλά λόγω προσωπικών δεδομένων γιατί το αγόρι ήταν ενήλικας.

Αναφερόμενη στον σπουδαστή που δεν βρίσκεται πια στη ζωή υπογράμμισε ότι δεν μιλούσε και το μόνο που είχε καταλάβει η ίδια από την αλλαγή του δωματίου ήταν πως κάτι από όλα όσα είχαν συμβεί δεν το είχε πάρει σαν πλάκα.

Βγήκαν από την αίθουσα φορτισμένοι οι γονείς του Βαγγέλη

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της υπεύθυνης της Εστίας οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη εμφανώς φορτισμένοι βγήκαν έξω από την αίθουσα.

«Το περιστατικό με το κλείσιμο του νερού στο μπάνιο γινόταν συχνά και δεν ανησύχησε τους υπεύθυνους στη Σχολή» ανέφερε η υπεύθυνη της Εστίας ενώ μιλώντας για το περιστατικό με το ξύρισμα και το σπρώξιμο σημείωσε πως τα διερεύνησαν ως πιθανά επικίνδυνα προσπαθώντας να κάνουν ενέργειες χωρίς να στοχοποιήσουν το θύμα.

«Το μόνο που είχα δει ήταν κάποιες γρατσουνιές»

«Ο Βαγγέλης μετά την αλλαγή του δωματίου ήταν χαρούμενος» σημείωσεενώ απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας αν είχε δει κάποια σημάδια στο σώμα του παιδιού απάντησε πως το μόνο που είχε δει ήταν κάποιες γρατσουνιές στην άκρη των δακτύλων του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με το τι θα γινόταν εάν αυτά συνέβαιναν στα παιδιά της η μάρτυρας κατά τις ίδιες πληροφορίες αρκέστηκε στο να πει πως θα ρωτούσε για τη σοβαρότητά τους.

«Δεν έχω γνώσεις ψυχολογίας καθώς είμαι γεωπόνος» είπε όταν ρωτήθηκε για το αν είχε ακουστεί κάτι για bullying.

Μετά την κατάθεση της κ. Παπαέτρου ακολούθησε η πρόταση της εισαγγελέα της Έδρας.

Όπως τόνισε η εισαγγελέας ο Βαγγέλης ήρθε στα Γιάννινα το 2013 και έμεινε στην Εστία μαζί με τους κατηγορούμενους. «Περιγράφεται ως ήσυχο και εσωστρεφές παιδί. Οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν μία ομάδα με αλαζονική συμπεριφορά σαν συμμορία και λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς την αποκαλούσαν ”η ομάδα των Κρητικών”. Ο Βαγγέλης προφανώς φοβόταν να καταγγείλει τη βία γιατί έβλεπε ότι θα ενταθεί και η βία συνεχιζόταν. Δύο συμφοιτητές του Βαγγέλη για να δώσουν ένα τέλος κατήγγειλαν τα άτομα αυτά στη Σχολή στην υπεύθυνη της Εστίας και στον διευθυντή» είπε.

Σχεδόν καθημερινά, επεσήμανε, του έκλειναν το νερό, τον ακινητοποιούσαν και τον χλεύαζαν. «Όλοι εναντίον ενός» τόνισε και αναφερόμενη στους υπεύθυνους της Σχολής η εισαγγελέας σημείωσε πως περιορίστηκαν πάρα πολύ στις κινήσεις τους.

«Με θλίβει να ακούω από καθηγήτρια που αρνείται τον ίδιο της τον τίτλο να επικαλείται προσωπικά δεδομένα και να λέει ότι δεν τον ρώτησε για όλα. Με θλίβει να έρχονται στα δικαστήρια εκπαιδευτικοί και να λένε δεν ξέρω τι είναι bullying. O Bαγγέλης καθησύχασε τους γονείς του και άλλαξε δωμάτιο .Αντί να τιμωρηθούν εκείνοι τιμωρήθηκε το θύμα» δήλωσε.

«Ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε να λάβει και έτσι η ομάδα δεν σταμάτησε την παραβατική της δραστηριότητα» υπογράμμισε η εισαγγελέας και έκρινε αξιόπιστη την κατάθεση του Δάβρη “για τον οποίο ο Βαγγέλης ένοιωσε ευγνωμοσύνη που τόλμησε να μιλήσει ενώ οι άλλοι σώπαιναν”».

Η ομάδα είπε ενέπνεε φόβο στους συμφοιτητές της και εκεί αποδίδει όπως σημείωσε την επιφυλακτική κατάθεση μαρτύρων και ιδιαίτερα όσων κατάγονται από την Κρήτη.

Έκανε παράλληλα λόγο για καθεστώς φόβου στη Σχολή ενώ αναφερόμενη στα περιστατικά τόνισε πως από αυτά θα μπορούσε να προκληθεί βαριά σωματική βλάβη.

Εστιάζοντας στο περιστατικό με το κλείσιμο στη ντουλάπα εκτίμησε πως από αυτό θα μπορούσε να προκληθεί ασφυξία, υποξία και κίνδυνος ζωής τονίζοντας πως είναι οδυνηρό να κλείνεις έναν άνθρωπο στη ντουλάπα και είναι βέβαιη η ψυχική του διαταραχή από αυτό ακόμα και μη αναστρέψιμη.

 Η εισαγγελέας ανέφερε ακόμα ότι ο ισχυρισμός ότι όλα ήταν πειράγματα μη επικίνδυνα πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος.

«Ο Βαγγέλης στοχοποιήθηκε. Τα θύματα αισθάνονται ντροπή και φόβο γι’ αυτό καθίστανται ευάλωτα»

«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν ήθελαν να προξενήσουν βλάβη, είχαν την ικανότητα να καταλάβουν τί είναι αυτό που κάνουν .Μετά από 6 χρόνια δεν αναλογίστηκαν τις πράξεις τους, μήπως με αυτές συνέβαλαν έστω και κατ’ ελάχιστο όχι παραπάνω στο θάνατο του Βαγγέλη .Κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Βαγγέλη που πέρασε όλα αυτά. Μόνο οι κατηγορούμενοι και οι φίλοι τους αποκάλεσαν με ασέβεια και θράσος πλάκες αυτά τα περιστατικά. Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα οι κατηγορούμενοι αλλά σέβομαι το δικαίωμά τους .Θα ήθελα να ρωτήσω τους ίδιους πώς θα ένιωθαν. Δεν ήταν αμοιβαία πειράγματα .Είναι αβάσιμο ότι το θύμα τα εκλάμβανε ως πειράγματα .Τον πείραζαν γιατί ήταν αδύναμος χαρακτήρας, Ο Βαγγέλης στοχοποιήθηκε. Τα θύματα αισθάνονται ντροπή και φόβο γι’ αυτό καθίστανται ευάλωτα. Αν είχαν βασικές γνώσεις στις Σχολή θα ήξεραν γιατί ο Βαγγέλης δεν μιλούσε. Οι αρμόδιοι ειθελημένα δεν αντιλήφθηκαν τη σιωπή του Βαγγέλη. Κρίνω ότι οι πράξεις τελέστηκαν και προτείνω της ενοχή τους για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κάτω από επικίνδυνες συνθήκες» επεσήμανε η εισαγγελέας.

Η δίκη διακόπηκε για 1 περίπου ώρα και συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Ένας από τους δικηγόρους που ήταν και ο μοναδικός που αγόρευσε σήμερα υποστήριξε ότι όλο αυτό είναι ένα σενάριο που αναδείχθηκε μέσα από τα ΜΜΕ και οι μάρτυρες κλήθηκαν για την υποστήριξή του ενώ αναφερόμενος στην κατάθεση του Δάβρη είπε πως ο άνθρωπος αυτός είναι ναρκισσιστική προσωπικότητα, ο «Απόστολος» που θα έσωζε το Βαγγέλη.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 9 το πρωί με τις υπόλοιπες αγορεύσεις.


NEWSLETTER