Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 21:47

Eurostat: Περισσότερο ανασφαλείς νιώθουν οι πολίτες λόγω της εγκληματικότητας στις γειτονιές

Γράφτηκε από την

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη - Απογοητευτικά τα στοιχεία για τη χώρα μας


Ανοδικά κινήθηκε τα τελευταία χρόνια το αίσθημα της ανασφάλειας στις γειτονιές της χώρας λόγω της εγκληματικότητας που καταγράφεται συνολικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στατιστικά στοιχεία
Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν 1 στους 5 που συμμετείχαν σε αυτή, δηλαδή το 18,2%, απάντησαν ότι θεωρούν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα εγκληματικότητας, βίας ή βανδαλισμών στην περιοχή τους, χωρίς απαραίτητα να έχουν επηρεαστεί προσωπικά από αυτό.

Χαρακτηριστική είναι και η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε το αίσθημα της ανασφάλειας την τελευταία διετία. Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εγκληματικότητας ήταν 13,5% το 2018 για να αυξηθεί σημαντικά στο 16,9% το 2019 και να φθάσει το 18,2% το 2020.

Από όλες τις χώρες της ΕΕ, μόνο στη Βουλγαρία καταγράφηκε πέρυσι υψηλότερο ποσοστό ανασφάλειας των πολιτών (19,1%), ενώ στον αντίποδα μόνο το 2,4% των Κροατών θεωρούν ότι έχουν τέτοιο πρόβλημα. Το μέσο ποσοστό για το σύνολο της ΕΕ ήταν 11%.

1 στους 3 αισθάνονται ασφαλείς όταν περπατούν μόνοι στο σκοτάδι
Σύμφωνα με άλλη έρευνα της Eurostat, η οποία αφορά στο 2013, το 39,6% των Ελλήνων που συμμετείχαν σε αυτή δήλωσαν ότι αισθάνονταν λίγη ή μεγάλη ανασφάλεια όταν περπατούν μόνοι στο σκοτάδι, ενώ το 32,2% δήλωσαν ότι αισθάνονται πολύ ασφαλείς και το 28,2% αρκετά ασφαλείς.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Στην ΕΕ, το 27,2% αισθάνονταν πολύ ασφαλείς όταν περπατούσαν στο σκοτάδι, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Λιθουανία (9,8%) και το υψηλότερο στη Μάλτα (66,4%).

Πηγή: ethnos.gr