Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 13:35

Τζανάκης: 30.000 ή 50.000 παιδιά θα μολυνθούν, δύσκολη απάντηση αν τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Τζανάκης: 30.000 ή 50.000 παιδιά θα μολυνθούν, δύσκολη απάντηση αν τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά (Βίντεο)

Απογοητευτικές είναι οι εκτιμήσεις για το αν θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς αναμένονται να αυξηθούν τα κρούσματα στα παιδιά.

Τουλάχιστον 300 με 500 παιδιά θα χρειαστεί προοδευτικά να νοσηλευτούν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, ζητώντας να εξεταστεί η λύση της τηλεκπαίδευσης αλλά και η ελαστικότητα στις απουσίες.

Κληθείς να σχολιάσει ότι την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3.000 κρούσματα μόνο σε παιδιά, ο καθηγητής εξήγησε ότι έχουμε περίπου 750.000 παιδιά έως 15 χρόνων, και από αυτά θα έρθουν σε επαφή σε ποσοστό τουλάχιστον 20 με 25% με τον ιό.

«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν… Το 20 με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά. Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε 300 έως 500 παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή» σημείωσε.

«Δεν μιλάω για να τρομοκρατήσω ή να φοβίσω. Δεν θα επιβαρυνθούν πολύ τα παιδιατρικά τμήματα, αυτά τα 500 παιδιά θα είναι σταδιακά, βδομάδα τη βδομάδα. Κοιτάζω τους γονείς στα μάτια και τους λέω αυτά είναι τα δεδομένα» διευκρίνισε ο Νίκος Τζανάκης.

Κορονοϊός-Τζανάκης: Να είμαστε έτοιμοι για τηλεκπαίδευση

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «είναι συγκεκριμένα τα πράγματα που πρέπει να επισυμβούν ώστε να αποφύγουμε αυτούς τους αριθμούς, που δε νομίζω ότι τα υπάρχοντα πρωτοκόλλα με τη μετάλλαξη Δέλτα μπορούν να αποδώσουν κάτι επιπλέον, αν κι είναι πολύ σημαντικά τα πρωτόκολλα αυτά».

«Η επιπλοκή από το εμβόλιο είναι ένα στα 30.000 κάποια αλλεργία κάποιο εξάνθημα η πιο μικρή. Η πιο ακραία περίπτωση η περιμυοκαρδίτιδα η οποία είναι της τάξεως περίπου 1 στις 500.000 έως 1 στο εκατ. ή αυτοϊάται ή ξεπερνιέται σε γρήγορο διάστημα με ή χωρίς φάρμακα είναι καλοήθης» εξήγησε.

«Με 30.000 ή 50.000 παιδιά που θα μολυνθούν είναι δύσκολη απάντηση αν τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, δεν είναι αυτό που λέει το υπουργείο το 50+1 (αναστολή του τμήματος ενός σχολείου όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών) για να κλείσει το σχολείο, το θέμα είναι το ψυχολογικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά όταν θα παρουσιαστεί το πρώτο ή το δεύτερο ή το τρίτο κρούσμα μέσα στην τάξη. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι γονείς αντανακλαστικά δε θα αφήσουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο οπότε πρακτικά δε θα λειτουργήσει η τάξη. Αυτή είναι η λογική» παρατήρησε ο καθηγητής.

Ζήτησε στο πλαίσιο αυτό να είμαστε έτοιμοι για τηλεκπαίδευση και να είμαστε λίγο πιο ελαστικοί στο θέμα των απουσιών να μην είναι πέλεκυς για γονείς και μαθητές.

«Με 85% εμβολιασμών λιγότεροι από 10 θάνατοι»

Ερωτηθείς για δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι κάποιοι από τους εμβολιασμένους που έχουν μολυνθεί και έχει περάσει καιρός από τη μόλυνσή τους κάνουν μια μικρή νόσηση μερικές μέρες.

«Αν είχαμε φτάσει το 80 με 85% εμβολιασμένων θα είχαμε 150 διασωληνωμένους δε θα ξεπερνούσαμε τους 10 με 12 θανάτους την ημέρα και θα ήμασταν πολύ καλύτερα από πλευράς περιοριστικών μέτρων, μασκών, ιδιαιτέρα στους εμβολιασμένους. Με 85% θα είχαμε λιγότερο από 10 θανάτους μπορεί και πολύ χαμηλούς μονοψήφιους αριθμούς. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους την ημέρα». Δεν υπάρχουν, διευκρίνισε, μόνο θάνατοι στις ΜΕΘ αλλά και θάνατοι στις απλές κλίνες.

«Αργή αποκλιμάκωση κρουσμάτων έως τις 25 Σεπτεμβρίου»

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τους θανάτους από τον Δεκαπενταύγουστο, βλέπουμε τώρα την επίδραση της περιόδου εκείνης. Αυτές τις μέρες θα δούμε κι άλλα νούμερα ψηλά, και εν συνεχεία θα δούμε μια επιπέδωση στους θανάτους» είπε ο κ. Τζανάκης.

Και συνέχισε: «Ως προς τα κρούσματα, μέχρι τις 25 του μηνός θα δούμε μια σταδιακή αργή αποκλιμάκωση, 200 με 250 κρούσματα την εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα ήμασταν περίπου 2090 -2150 (κρούσματα) ο κινητός μέσος όρος, όταν τέλος Αυγούστου ήμασταν στα 3200, επομένως θα έχουμε την κάμψη παρότι γίνεται πολύ μεγάλος αριθμός τεστ λόγω της αναγκαίας υποχρεωτικότητας που έχει επιβληθεί στους ανεμβολίαστους. Έτσι αποκαλύπτουμε και τους ασυμπτωματικούς».

«Έχουμε πρόβλημα με μερικούς ανθρώπους μέσα από την εκκλησία»

Για τον επεισοδιακό αγιασμό στο Αμύνταιο, ο κ. Τζανάκης σχολίασε ότι «τα είπε ο Πατριάρχης μας πριν από μέρες όταν χαρακτήρισε αυτούς τους ανθρώπους φονταμενταλιστές. Είναι αυτοί που τηρούν το γράμμα, κι όχι την ουσία των γραφών».

«Μένει να δω την αντίδραση του μητροπολίτη του η οποία πρέπει να είναι ελεγκτέα εν πάση περιπτώσει για να δώσει ένα μήνυμα. Ειρήσθω εν παρόδω η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος έχει εγκαλέσει ήδη δύο Μητροπολίτες για τη στάση τους στη διάρκεια του Πάσχα… Επομένως δεν έχουμε θέμα με την εκκλησία μας, έχουμε πρόβλημα με μερικούς ανθρώπους μέσα από την εκκλησία, που θεωρούν ότι μπορούν να αυτενεργήσουν κατά το δοκούν και σύμφωνα με το φτωχό τους το μυαλό».

Όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης, κάνουν μεγάλη ζημιά όλοι αυτοί, από προσωπικές συνεντεύξεις που έχω κάνει σε υγειονομικούς προσπαθώντας να τους πείσω (για εμβολιασμό) μού είπαν ότι από πίσω βρίσκονται κληρικοί τους έχουν παρασύρει σε αυτή τη στάση ζωής. Οι μόνοι που μπορούν να τα διορθώσουν αυτά, τόνισε, είναι οι κατά τόπους προϊστάμενοι αυτών των αρχών.

Για τα πλαστά πιστοποιητικά είπε: «Αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν πλαστά πιστοποιητικά είναι επιρρεπείς στο να συλληφθούν, όχι μόνο για πλαστογραφία και εξαπάτηση, αλλά διότι σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή ή και θάνατο ανθρώπων, αυτό θα τους κοστίσει μερικά χρόνια φυλακή. Είναι εύκολο να συλληφθούν».


NEWSLETTER