Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 13:05

Θεμιστοκλέους για τρίτη δόση: Μάλλον θα είναι η τελευταία - Γιατί δεν είναι υποχρεωτική (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Θεμιστοκλέους για τρίτη δόση: Μάλλον θα είναι η τελευταία - Γιατί δεν είναι υποχρεωτική (Βίντεο)

Για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ερωτηθείς γιατί πάρθηκαν αποφάσεις για την τρίτη δόση πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι δεν χρειαζόταν να περιμένουμε καθώς ο ΕΟΦ έχει ήδη γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο και στο σύνολο της σχεδόν η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί για τη χρησιμότητα του.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορονοϊό, όπως είπε και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Σχετικά με την επιλογή πολλών να κάνουν τεστ αντισωμάτων και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, είπε ότι αυτό το τεστ δεν θεωρείται αξιόπιστος δείκτης και προφανώς μόνο οφέλη προσφέρει η αναμνηστική δόση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε κατηγορηματικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και η πρόσκληση για εμβολιασμό με αυτήν αποτελεί ισχυρή σύσταση. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία.

Η σχετική πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου και όσοι ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες υπάρχει σύσταση θα ειδοποιηθούν με sms. Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα κάνουν την ενισχυτική δόση με άλλο εμβόλιο MRNA.

Θεμιστοκλέους: Τι είπε για εμβολιασμό των παιδιών και τείχος ανοσίας

Ο εμβολιασμός των παιδιών από παιδιάτρους, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι προσκλήσεις στους παιδιάτρους για να υπογραφεί η σύμβαση και θα καθοριστεί και η αμοιβή τους.

Σε ό,τι αφορά στο τείχος ανοσίας είπε ότι ναι μεν βρισκόμαστε κοντά στο να το χτίσουμε, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη αφού όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς του εμβολιασμού.


NEWSLETTER