Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 12:35

Κόπτσης: Τι γίνεται όταν υπάρχουν αναστολές τμημάτων στα σχολεία - Η διαδικασία

Γράφτηκε από την
Κόπτσης: Τι γίνεται όταν υπάρχουν αναστολές τμημάτων στα σχολεία - Η διαδικασία

Τη διαδικασία που ακολουθείται όταν ένα τμήμα σχολείου μπαίνει σε αναστολή εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού εξηγεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Ο κ. Κόπτσης, με αφορμή τα δύο πρώτα τμήματα που έκλεισαν χθες σε σχολείο της Βόρειας Ελλάδας, καθώς νόσησε πάνω από το 50% των μαθητών, επισημαίνει ότι «συνολικά το 24% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι παιδιά και έφηβοι». Μιλώντας στην ΕΡΤ, διαβεβαιώνει ότι «έχει διασφαλιστεί η δια ζώσης διδασκαλία και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολλά περισσότερα από πέρυσι».

«Έχει θωρακιστεί με εμβόλιο όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι εμβολιασμοί στους μαθητές 12-17 ετών προχωρούν πολύ ικανοποιητικά, σημείωσε και εάν συνυπολογίσουμε τα δωρεάν self test και rapid test για τους μαθητές θεωρούμε ότι θα περιοριστεί πολύ η διασπορά» εκτίμησε.

Ο Αλέξανδρος Κόπτσης διευκρίνισε ταυτόχρονα πως όταν ανασταλεί η λειτουργία τμήματος λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, αυτόματα ξεκινά η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές. Επίσης τηλεκπαίδευση κάνουν και οι μαθητές κάτω από 12 ετών, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διδασκαλία και πληρούν τις προϋποθέσεις για να ανήκουν στις 11 κατηγορίες που έχει ορίσει ο ΕΟΔΥ, ενώ υπάρχει και μια πολύ περιορισμένη ομάδα μαθητών όπου οι συνοικούντες ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. «Όλοι οι άλλοι οφείλουν να πηγαίνουν στο σχολείο» επισήμανε.

«Οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες σε ό,τι αφορά στους κανόνες στα σχολεία» σημείωσε – «διαφορετικά διαλλείματα, να μην μπλέκονται οι τάξεις μεταξύ τους, σε εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες να λειτουργούν κατά τμήμα για τα παιδιά κάθε σχολείου- τηρούμε απαρέγκλιτα τα πρωτόκολλα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ». «Εάν δούμε διαφορετικές καταστάσεις θα πάρουμε κι εμείς αντίστοιχα μέτρα» διαβεβαίωσε.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να περάσουμε την κουλτούρα: «Να εμβολιαστούμε όλοι για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα και τα παιδιά να βρίσκονται στο σχολείο. Η τηλεκπαίδευση πήγε πολύ καλά αλλά ο ψυχοκοινωνικός τομέας είχε κάποιες ελλείψεις που δεν πρέπει να ξαναπαρουσιαστούν» σημείωσε.

Κόπτσης: Μεμονωμένα τα περιστατικά με γονείς αρνητές στα σχολεία

Όσον αφορά στα περιστατικά με γονείς αρνητές της πανδημίας στα σχολεία ανέφερε πως «τα περιστατικά είναι μεμονωμένα και η έκταση που δίνεται από τα ΜΜΕ είναι δυσανάλογη με την βαρύτητα αυτών των περιστατικών».

«Από πέρυσι έχουμε περάσει ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία καλύπτουμε νομικά και δικαστικά έξοδα όταν κάποιοι εκπαιδευτικοί εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Βέβαια παρακαλούμε και έχουμε στείλει σχετική οδηγία προς τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία να μην εμπλέκονται σε καμία αντιδικία με αρνητές γονείς. Είμαστε εναντίον αυτών των φαινομένων δεν δικαιολογούνται τέτοιες έκνομες ενέργειες» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι την πλήρη της στήριξη στους εκπαιδευτικούς εξέφρασε η Νίκη Κεραμέως χθες, καταδικάζοντας τέτοιους είδους περιστατικά.


NEWSLETTER