Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 12:25

Ψαλτοπούλου: Τι είναι η υπερανοσία - Γιατί υπάρχει επιδείνωση στους δείκτες

Γράφτηκε από την
Ψαλτοπούλου: Τι είναι η υπερανοσία - Γιατί υπάρχει επιδείνωση στους δείκτες

Για την επιδείνωση που παρατηρείται στους δείκτες του κορονοϊού μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θοδώρα Ψαλτοπούλου ενώ παράλληλα εξήγησε τι είναι η «υπερανοσία», πότε και πώς δημιουργείται.

Σύμφωνα με την Θοδώρα Ψαλτοπούλου η επιδείνωση σε όλους τους δείκτες είναι ευτυχώς ελαφριά. «Έχουν περάσει δύο Σαββατοκύριακα από την απελευθέρωση της κινητικότητας και περιμέναμε επιδείνωση που ευτυχώς δεν είναι βαριά» εξήγησε.

Το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής μιλώντας στην ΕΡΤ ζήτησε από τους νέους να εμβολιαστούν και υπογράμμισε «μιλάμε πια για επιδημία ανεμβολίαστων που συνιστούν το 90% στις ΜΕΘ».

Πότε μιλάμε για υπερανοσία και πώς επιτυγχάνεται

Όπως εξήγησε η Θοδώρα Ψαλτοπούλου υπάρχει μια υποκατηγορία ατόμων που είχαν ασθενήσει και έχουν επίσης κάνει μία ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού. «Αυτά τα άτομα έχουν αντισώματα που μπορούν να τα καλύπτουν και για άλλα υποστελέχοι κορονοϊού» εξηγεί πως αυτό ονομάζεται υπερνοσία, σούπερ ή υβριδική ανοσία.

«Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν αποκτήσει αντισώματα ευρείας ανοσίας, στα οποία και αναμένεται να βασιστεί η νέα γενιά εμβολίων» ανέφερε.

Προειδοποίηση για τους νέους και τους παχύσαρκους

«Δυστυχώς δεν ξέρουμε εάν ένας νεαρός μπορεί να νοσήσει βαριά και ακόμη και να χρειαστεί να διασωληνωθεί» σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής.

«Σημαντικός προδιαθεσιακός παράγοντας είναι η παχυσαρκία, με λίγα παραπάνω κιλά μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα» τόνισε.

«Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση θα πρέπει ή να εμβολιαστούμε ή να νοσήσουμε και καλύτερα είναι να εμβολιαστούμε» εξήγησε.

«Το πιο σημαντικό είναι να πειστούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού οι άνω των 60 ετών» ανέφερε η Θοδώρα Ψαλτοπούλου αναφέροντας πως έτσι θα «απέμενε μόλις ένα 10% περιστατικών να αντιμετωπιστούν στα νοσοκομεία».


NEWSLETTER