Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 14:20

Μαγιορκίνης: Αποτελεσματικά τα εμβόλια για την Delta Plus

Γράφτηκε από την
Μαγιορκίνης: Αποτελεσματικά τα εμβόλια για την Delta Plus

Καθησυχαστικός ως προς τη μετάλλαξη Delta Plus του κορονοϊού εμφανίζεται ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι το συγκεκριμένο στέλεχος Delta+ «δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση».

«Δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα– αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα – σε σχέση με το στέλεχος Delta» είπε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. «Το στέλεχος Α έχει χάσει τη σημασία του με την Delta, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε το στέλεχος Delta κυριάρχησε καθολικά», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες δεν βλέπουν να έχει το στέλεχος Delta+ κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Delta. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή.

Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά σημαντική η τρίτη δόση για τις ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση. «Η τρίτη δόση φαίνεται ότι διευρύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη. Αναπτύσσεται μια ομπρέλα που είναι πιο μεγάλη, οπότε και να προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.


NEWSLETTER