Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 11:50

Ζιργκόν: Ομοιότητες και διαφορές με το ακριβότερο διαμάντι

 

Το ζιργκόν και το διαμάντι είναι δυο ιδιαίτεροι λίθοι που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων και συναντώνται πολύ συχνά στα μονόπετρα δαχτυλίδια. Δυο λαμπεροί λίθοι με αρκετές με μια πρώτη ματιά ομοιότητες, αλλά και με πολύ περισσότερες ουσιαστικές διαφορές. Τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά και η λαμπερή εμφάνιση, τους κατατάσσουν ανάμεσα στους πλέον περιζήτητους στην αργυροχρυσοχοΐα.

Μια από τις κύριες ομοιότητες του ζιργκόν με στο διαμάντι, είναι η εμφάνιση τους, σε σημείο δε μάλιστα που μπορεί να μπερδευτεί κανείς ή να δυσκολευτεί να τα ξεχωρίσει. Η ιδιαίτερη λάμψη τους μέσω του στολισμού του κοσμήματος αποτελεί ένα ακόμη κοινό τους σημείο και μπορεί να συγκαταλεχθεί στις ομοιότητές τους.

Αρκετές είναι όμως και οι διαφορές αυτών των δυο πολύτιμων λίθων. Αρχικά ως προς την ανθεκτικότητα του, το διαμάντι αποτελεί το σκληρότερο ορυκτό στη φύση με σκληρότητα 10/10, σύμφωνα με τη κλίμακα μέτρησης σκληρότητας πολύτιμων λίθων ΜΟ (Mohs Scale). Από την άλλη, η ανθεκτικότητα του ζιργκόν κατέχει κατά την ίδια κλίμακα μέτρησης, σκληρότητα 8,5/10. Αν και η ανθεκτικότητα του υλικού είναι ιδιαίτερα υψηλή, δεν μπορεί να στερήσει από το διαμάντι την πρωτιά.

Η διάθλαση των δυο αυτών λίθων μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τον καταναλωτή στο διαχωρισμό τους με την παρουσία του φυσικού φωτός. Πιο συγκεκριμένα το ζιργκόν με την παρουσία φυσικού φωτός διαθλάται διπλά σχηματίζοντας τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση του διαμαντιού καθώς κατά την παρουσία φυσικού φωτός εκπέμπει μόνο λευκό χρώμα.

Όσον αφορά στο χρώμα, η πέτρα ζιργκόν είναι άχρωμη με δυνατότητα αλλαγής του χρώματος μετά από θερμική επεξεργασία. Από την άλλη πλευρά αυτό δεν ισχύει για το διαμάντι καθώς κατηγοριοποιείται βάση του χρώματος του. Τα καλύτερης ποιότητας και υψηλής αξίας διαμάντια είναι εκείνα με το πιο άχρωμο χρώμα, τα τύπου D. Ακολουθούν τα διαμάντια με  τύπο Ζ με κίτρινη - καφέ απόχρωση.

Η καθαρότητα των δυο αυτών λίθων αποτελεί σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Πιο αναλυτικά το διαμάντι παρουσιάζει εσωτερικές ατέλειες (έγκλειστα) καθώς είναι ένα υλικό που εξορύσσεται από τη γη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εξαρχής ύπαρξη ατελειών ή η μετέπειτα εισχώρηση λόγω σπασίματος της επιφάνειας του, την ύπαρξη λίθων διαφορετικών σε μέγεθος, θέση και αριθμό. Αντίθετα κατά την περίπτωση του  ζιργκόν η καθαρότητα και το χρώμα δεν επηρεάζονται, γεγονός που φανερώνει η μη παρουσία εσωτερικής ατέλειας στο λίθο.

Η λαμπρότητα αυτών των δυο λίθων είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή και μπορεί να συγκαταλεχθεί, όπως προαναφέρθηκε, στις ομοιότητες τους. Ωστόσο με μια πιο λεπτομερή ματιά που βασίζεται σε μετρήσεις του δείκτη διάθλασης τους, το διαμάντι είναι πιο λαμπερό σε σχέση με το ζιρκόν. Το διαμάντι παρουσιάζει δείκτη διάθλασης 2.42, ενώ το ζιργκόν έχει δείκτη διάθλασης 2.15-2.18. Μικρή σχετικά διαφορά σε απόλυτο αριθμό αλλά σημαντική όσον αφορά στην αντιληπτή λαμπρότητα.

Η κοστολόγηση των πολύτιμων αυτών λίθων, τους κάνει να διαφοροποιούνται σημαντικά. Το ζιργκόν παρότι δεν στερείται λάμψης και πολυτέλειας κοστίζει φθηνότερα σε σχέση με το διαμάντι. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το πλήθος των λίθων που φέρει ένα κόσμημα καθορίζει και τη τελική του τιμή, ωστόσο ως προς τη βάση της τιμής τους, παρουσιάζουν διαφορά.

Στο ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κοσμήματα με διαμάντια ή ζιργκόν ικανοποιώντας την κάθε σας επιθυμία και ανάγκη. Ξεχωριστά κοσμήματα ιδανικά για εμφανίσεις που θα μείνουν αξέχαστες.