Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 17:40

Κακοκαιρία: Λευκό τοπίο σε ολόκληρη την Ελλάδα - Μοναδικές εικόνες (Βίντεο)

Γράφτηκε από την

Από τις Κυκλάδες και τη χιονισμένη καλντέρα της Σαντορίνης, στη Μύκονο με τις διάσημες παραλίες του νησιού, όπως η Ψαρρού, να ντύνονται στα λευκά και από εκεί στη Φθιώτιδα και τον Θεολόγο, με τα χιόνια να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και τους δρόμους της περιοχής να κρύβουν παγίδες λόγω ολισθηρότητας για πεζούς κι οδηγούς.

Ίδια εικόνα και στη Θήβα με ορισμένα σημεία της να θάβονται το πρωί κάτω από τα χιόνια, την Κρήτη με το Ηράκλειο από ψηλά να είναι αγνώριστο, σκεπασμένο από το λευκό πέπλο του χιονιά, τη Λήμνο με τις εικόνες να είναι πανομοιότυπες τις τελευταίες ώρες από την Πλάκα στα ανατολικά μέχρι το κάστρο της Μύρινας στα δυτικά και από εκεί στο Πήλιο και την Μακρινίτσα, τη λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα.

Και φυσικά δύο εκ των πιο δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας που είναι το Μέτσοβο και η Αράχωβα που παραμένει σκεπασμένη στα χιόνια από το περασμένο Σάββατο.

Προβλήματα, αλλά και μια σειρά από εικόνες ειδυλλιακές. Σε δρόμο της Φλώρινας, στην Τήνο με την εμβληματική εκκλησία της Παναγίας να ντύνεται από χθες στα λευκά και την Αμοργό με αυτό το 2022 στο κάτω μέρος της οθόνης να μπαίνει στις περισσότερες φωτογραφίες, για να θυμίζει πιθανότατα μετά από χρόνια, το έτος που το κυκλαδίτικο νησί είδε χιόνια.

Η επέλαση της κακοκαιρίας συνεχίζεται, το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δοκιμάζεται κι οι κατά τόπους Αρχές δίνουν μάχη για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Από την καρδιά της Μακεδονίας μέχρι την Κρήτη, και από τις Κυκλάδες, μέχρι τη Στερεά Ελλάδα κι την Εύβοια που βρέθηκε η κάμερα του MEGA.

Στην Κύμη τα περισσότερα καταστήματα έμειναν κλειστά, με τα μηχανήματα του δήμου να δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό τον κεντρικό δρόμο της περιοχής. Τα γύρω στενά ήταν από νωρίς το πρωί απροσπέλαστα, ακόμα και για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Έξι χωριά στα νότια της Εύβοιας έμειναν δίχως ρεύμα όταν από το βάρος του χιονιού έπεσαν δέντρα και έκοψαν καλώδια ηλεκτροδότησης, στα Ζάκρα, τα Στύρα, τα Νέα Στύρα, όπως επίσης και στα χωριά Τσακαίοι, Ραπταίοι και Μεσοχώρια.

Τα συνεργεία δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτή την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, με τη χιονόπτωση το μεσημέρι να εντείνεται. Οι εικόνες από τη γέφυρα του Μαρτίνου, είναι ενδεικτικές της σφοδρότητας του φαινομένου.

Στη Λάρισα δύο δάσκαλοι εγκλωβίστηκαν στα χιόνια ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στο δημοτικό σχολείο της Μελιβοίας. Οι εκπαιδευτικοί περίμεναν το εκχιονιστικό μηχάνημα με ψυχραιμία, όμως την ίδια ώρα στη Νάξο, βρισκόταν σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση για ασθενή με σκωληκοειδίτιδα που δεν μπορούσε να φτάσει στο νοσοκομείο.

Το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να φτάσει και ο ίδιος, παρά τους αφόρητους πόνους, ξεκίνησε με το αυτοκίνητό του. Αποκλείστηκε και τη λύση έδωσε η Πυροσβεστική, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψει η ζωή του.

Εκτός από τη Νάξο, που παραμένει σκεπασμένη στα χιόνια από χθες, πανομοιότυπες εικόνες καταγράφονται και στα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά. Στην Κύθνο, την Πάρο και τα ακόμα πιο τουριστικά. Η Ψαρρού στη Μύκονο έρημη και χιονισμένη, αλλά ακόμα και έτσι πανέμορφη. Όπως και η Σαντορίνη, από το Ακρωτήρι και τα Φηρά, μέχρι το Ημεροβίγλι και την Οία.

Μια σειρά από προβλήματα και στην Κρήτη, με τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι να προσπαθούν να βρουν τρόπο για να ζεσταθούν στους οικίσκους τους, τα μηχανήματα να κάνουν αλλεπάλληλες διελεύσεις για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς στο οδικό δίκτυο του νησιού και το Ηράκλειο από ψηλά να μοιάζει αγνώριστο, με τα χιόνια που το κάλυψαν από χθες.

Για κάποιους πάντως η κακοκαιρία ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνουν αυτό που όπως φαίνεται είχαν στο μυαλό τους από καιρό. Νεαρός στη Λήμνο βγήκε στο Αιγαίο για κανόε καγιάκ και στα Λουτρά της Αιδηψού, μια γυναίκα τόλμησε και βούτηξε στα παγωμένα νερά.

Λίγα χιλιόμετρα από εκείνη, στην περιοχή του Θεολόγου στη Φθιώτιδα κανείς δεν τόλμησε να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Πιο βόρεια, όπως στη Θήβα, οι περισσότεροι έμειναν στα σπίτια και κατέγραφαν εικόνες από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, με τις πλατείες να είναι άδειες στα νησιά των Σποράδων και τη Μακρινίτσα στο Πήλιο που είδε το μεσημέρι τον υδράργυρο 8 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Ανάλογες σκηνές στη Χαλκιδική, αλλά και την Καρδίτσα με τα χιόνια από νωρίς το πρωί να φτάνουν μέχρι τη λίμνη Πλαστήρα.

Δείτε το βίντεο του Mega: