Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 09:47

ΑΑΔΕ: Ερχεται η πλατφόρμα για τις online καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή

Γράφτηκε από την
ΑΑΔΕ: Ερχεται η πλατφόρμα για τις online καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή


Νέο «υπερόπλο» αποκτά η ΑΑΔΕ στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς εντός του έτους θα λειτουργήσει μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, όποιος θέλει θα μπορεί να καταγγέλλει παραβάσεις όπως και τα στοιχεία των παραβατών


Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες που φθάνουν σήμερα στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες. Ετσι με στόχο την πιο γρήγορη αξιολόγηση και το φιλτράρισμα των καταγγελιών, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός του έτους και που θα μπορούν να επισκέπτονται οι πολίτες και να καταγγέλλουν παραβάσεις δηλώνοντας την ταυτότητα και τη διεύθυνση των παραβατών. Οι καταγγελίες θα γίνονται επώνυμα ή ανώνυμα. Ομως όλες θα συγκεντρώνονται στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα και μέσα από συγκεκριμένα φίλτρα θα αξιολογούνται και θα βαθμολογούνται τα κρούσματα παραβάσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι πολίτες που θέλουν να καταγγείλουν κάποια παράβαση, θα πρέπει να ακολουθούν τα εξής βήματα:

Θα εισέρχονται στην πλατφόρμα, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους, δηλαδή για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή δεν θα απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet.
Θα συμπληρώνουν σε ειδική φόρμα τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης.
Θα περιγράφουν το περιστατικό και
Θα συμπληρώνουν τα στοιχεία του επαγγελματία ή της επιχείρησης.
Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη δεν είναι λίγες οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν έρθει στο φως μετά από μια καταγγελία που έγινε στις φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες. Οι καταγγελίες που φθάνουν σήμερα στο ΣΔΟΕ ελέγχονται κάθε εβδομάδα και βαθμολογούνται από 0 έως 4 από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Στόχος των αρμοδίων υπαλλήλων είναι οι καταγγελίες να αξιοποιηθούν για την ανίχνευση και τον εντοπισμό μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Οι υποθέσεις που βαθμολογούνται με τον αριθμό 0 οδηγούνται στο αρχείο και δεν ασχολείται με αυτές ο ελεγκτικός μηχανισμός. Οσες όμως παίρνουν βαθμό 4 οδηγούνται απευθείας για ξεσκόνισμα και έρευνα από τους «ράμπο» των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Τα νέα «όπλα» της ΑΑΔΕ
Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενοποίηση των συστημάτων Taxis, Τaxisnet και Elenxis που θα δώσει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να αποκτήσουν αυτόματη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν την εισοδηματικά και περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων και θα συμβάλλει στην την επιτάχυνση και διεύρυνση των ελέγχων.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2022 με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων προβλέπει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς.
Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.
Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
Ανάπτυξη εφαρμογής κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Υλοποίηση Αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.
Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.
Ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων.
Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.
Πιλοτική ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets. Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.
Εφαρμογή για τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης (QR code).


NEWSLETTER