Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 10:44

Φέτος το Πάσχα, μη βάψετε απλώς τα αυγά. Ζωγραφίστε τα! Ιδέες & πρωτότυποι τρόποι

Φέτος το Πάσχα, μη βάψετε απλώς τα αυγά. Ζωγραφίστε τα! Ιδέες & πρωτότυποι τρόποι

Φέτος το Πάσχα, μη βάψετε απλώς τα αυγά αλλά ζωγραφίστε τα! Το αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, αρκεί να είναι πρωτότυπο και με φαντασία..

 

Γονείς, νονοί, παππούδες και γιαγιάδες.. αφού ακολουθήσετε το έθιμο με το βάψιμο των κόκκινων αυγών… αφήστε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τις δικές τους κατασκευές για τα εικαστικά…

Παρακάτω σας δίνω παραδείγματα για το πως θα μπορούσατε να τα διακοσμήσετε!


Η παράδοση θέλει τα πασχαλινά αυγά κόκκινα
Πρωτότυποι τρόποι για να διακοσμήσετε τα πασχαλινά αυγά χωρίς να τα βάψετε:
Το καλαθάκι με τα πασχαλινά αυγά είναι μία από τις attraction της γιορτής, αφού όλοι θέλουμε να είναι όμορφα, να στολίζουν το σπίτι και να εντυπωσιάζουν. Τα κλασικά κόκκινα αυγά έχουν την τιμητική τους αλλά φέτος… μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε διαφορετικά και πολύ πρωτότυπα σχέδια χωρίς να λερώσετε τα χέρια σας με μπογιές.

 

Αυγά με… προσωπικότητα

Προτιμήστε λευκά αυγά και βράστε τα καλά. Έπειτα, πάρτε έναν μαρκαδόρο και ζωγραφίστε χαρούμενες, πασχαλινές φατσούλες από μονόκερους, κοάλα ή όποιο άλλο ζωάκι επιθυμείτε. Συμπληρώστε με πόδια, χέρια, μαλλιά ή το μαγικό κέρατο του μονόκερου και ετοιμάστε τα πιο χαριτωμένα αυγά αυτού του Πάσχα!

 

Γράψτε το δικό σας μήνυμα

Αντί να ζωγραφίσετε ζώα ή χαριτωμένα προσωπάκια, μπορείτε με τον μαρκαδόρο σας να γράψετε τις ευχές σας ή ασπρόμαυρα μοτίβα ή ακόμη και το όνομά σας. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και κομψό!

 

Ουράνιο τόξο

Θα χρειαστείτε χρώματα ζαχαροπλαστικής, χαρτί κουζίνας, νερό και ένα ζευγάρι γάντια για να μην λερωθείτε. Αφού έχετε βράσει καλά τα αυγά, τα τυλίγετε με το χαρτί κουζίνας, σχηματίζετε κηλίδες από διάφορα χρώματα, ψεκάζετε με νερό και τα αφήνετε να στεγνώσουν για περίπου 3 ώρες. Έπειτα τα ξετυλίγετε και τα στολίζετε στην πιατέλα σας.

 

Αυγά που υποδέχονται την άνοιξη

Θα χρειαστείτε μαύρο και ροζ μαρκαδόρο, χρωματιστά μπαλόνια, ένα ψαλίδι, πλαστικά άνθη λουλουδιών και μία κόλλα. Αφού βράσετε καλά τα αβγά, ντύνετε το κάτω μέρος με τα κομμένα χρωματιστά μπαλόνια, κολλάτε το άνθος πάνω στο μπαλόνι και σχεδιάζετε με τον μαρκαδόρο μάτια – μύτη- στόμα.

 

Χρυσά αυγά

Εάν σας αρέσει το χρυσό και το ασημένιο χρώμα, μπορείτε να κάντε διάφορα σχέδια ή μοτίβα με χρυσό αντί για μαύρο μαρκαδόρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρυσό χαρτί περιτυλίγματος, να σχεδιάσετε και να κόψετε διάφορα σχέδια που σας αρέσουν και να τα κολλήσετε επάνω στα αυγά σας. Εάν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, πειραματιστείτε με χρυσό χρώμα ζαχαροπλαστικής για να διακοσμήσετε τα φετινά αυγά.

 

Πασχαλινά αυγά με μοτίβα

Πάρτε ανεξίτηλους μαρκαδόρους και μπογιές και ζωγραφίστε ελεύθερα ή κολλήστε διάφορα υλικά.

 

Αυγά με αλουμινόχαρτο

Πολύ ιδιαίτερος τρόπος για να …βάψετε εντυπωσιακά πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας αλουμινόχαρτο και ακρυλικά χρώματα με τρόπο που το χρώμα να μην έρθει σε επαφή με το κέλυφος των αυγών, κάτι που θα τα κάνει απολύτως κατάλληλα και ασφαλή για φαγητό εκτός φυσικά από την διακοσμητική τους χρήση, ενώ είναι ένας από τους ελάχιστους τρόπους διακόσμησης πασχαλινών αυγών που σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε χωρίς κανένα πρόβλημα και εκείνα που πιθανόν θα σπάσουν κατά το βράσιμο, αφού το ράγισμα δεν θα είναι εμφανές κάτω από το αλουμινόχαρτο. Κόψτε στρογγυλά κομμάτια από το αλουμινόχαρτο και τυλίξτε τα βρασμένα αυγά.

Ισιώστε το αλουμινόχαρτο με την λαβή ενός ψαλιδιού, μαχαιριού ή όποιο άλλο αντικείμενο σας εξυπηρετεί σε όλα τα σημεία έτσι ώστε να εφάπτεται όσο πιο πολύ είναι δυνατόν στην επιφάνεια του αυγού.

Όσο πιο λεπτό και καλύτερης ποιότητας αλουμινόχαρτο χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο πετυχημένο θα προκύψει το τελικό αποτέλεσμα. Με ένα λεπτό πινελάκι ζωγραφίστε όποιας μορφής απλά σχέδια θέλετε πάνω στο αλουμινόχαρτο με ακρυλικά χρώματα, τέμπερες κλπ.

Είναι πολύ εντυπωσιακά τόσο μέσα σε πασχαλινά καλάθια-πιατέλες, επιτραπέζιες συνθέσεις για την διακόσμηση του πασχαλινού τραπεζιού κλπ. και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να “ντύσετε” και σοκολατένια αυγά για να τα συμπεριλάβετε σε πασχαλινά καλάθια-συνθέσεις που θα προσφέρετε ως δώρα.

 

Με λαστιχάκια

Πριν βάψετε τα αυγά, τυλίξτε γύρω τους μερικά φαρδιά λαστιχάκια σε όποιον σχηματισμό σας αρέσει. Τέτοια λάστιχα, λίγο πιο φαρδιά από τα συνηθισμένα, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και κανονικά λαστιχάκια που θα τυλίξετε ανά σημεία γύρω από το αυγό μία ή περισσότερες φορές.

Όταν βγάλετε τα αυγά από το χρώμα αφήστε να στεγνώσουν εντελώς και αφαιρέστε με προσοχή τα λάστιχα. Στα σημεία που το αυγό ήταν καλυμμένο θα έχουν δημιουργηθεί γραμμές-ρίγες στο λευκό χρώμα του αυγού.

 

Με αυτοκόλλητη ταινία

Όπως ακριβώς και με τα λαστιχάκια θα κολλήστε την ταινία σε όποιους σχηματισμούς θέλετε πριν το βάψιμο των αυγών και θα την αφαιρέσετε με προσοχή όταν τα αυγά έχουν βαφτεί και στεγνώσει εντελώς.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους λεπτή αυτοκόλλητη ταινία ή και σελοτέιπ όπως και να εφαρμόσετε την συγκεκριμένη τεχνική μόνο μία ή και περισσότερες φορές χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικά χρώματα για να βάψετε τα αυγά δημιουργώντας αντίστοιχα και διαφορετικών χρωματισμών σχέδια.

 

Με αυτοκόλλητα

Η χρήση τους με τον πιο απλό και διαδεδομένο τρόπο, δηλαδή απλώς να τα κολλήσετε πάνω στα έτοιμα βαμμένα αυγά, πέρα του ότι μπορεί να σας …εκνευρίσει αν δεν είναι καλής ποιότητας και διαρκώς ξεκολλούν, είναι και γενικά ένας τρόπος διακόσμησης πασχαλιών αυγών πολύ τετριμμένος χωρίς κανένα …δημιουργικό στοιχείο.

Αν όμως τα χρησιμοποιήσετε πριν το βάψιμο των αυγών το αποτέλεσμα είναι σαφώς πολύ πιο καλαίσθητο και ιδιαίτερο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου και σχήματος αυτοκόλλητα, αρκεί να μένουν σταθερά στην θέση τους.
Αφαιρέστε τα με προσοχή αφού στεγνώσουν εντελώς τα βαμμένα αυγά και μπορείτε είτε να αφήσετε το σχήμα που θα έχει αποτυπωθεί στο κέλυφος του αυγού σε φυσική απόχρωση είτε να προσθέσετε σε εκείνο μόνο το σημείο χρώμα με μαρκαδόρους, τέμπερες κλπ.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ...πουά αυγά, πριν το βάψιμό τους, κολλήστε στην επιφάνειά τους πολύ μικρά στρογγυλά αυτοκόλλητα που θα βρείτε σε βιβλιοχαρτοπωλεία, καταστήματα με είδη γραφείου κλπ.

 

Ompre

Πολύ ιδιαίτερος και καλαίσθητος τρόπος για να βάψετε πασχαλινά αυγά με βαφή αυγών ή χρώματα τροφίμων, με την χρήση μιας μόνο απόχρωσης αλλά σε πολλούς διαφορετικούς τόνους.

Αρχικά χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα από το μείγμα χρώματος, τόση ώστε να καλύπτει ένα μικρό μέρος στο κάτω μέρος των αυγών. Μετά 4-5 λεπτά, ο χρόνος είναι ανάλογος, προσθέτετε λίγο ακόμη νερό, αφήνετε άλλα τόσα λεπτά και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο έως το χρώμα να καλύπτει ολόκληρο το αυγό.

Κάθε φορά που προσθέτετε νερό η απόχρωση της βαφής “ξανοίγει” ελαφρά με αποτέλεσμα κάθε κομμάτι-λωρίδα του αυγού να βάφετε σε έναν πιο ανοιχτό τόνο από την προηγούμενη, δίνοντας στο τελικό αποτέλεσμα μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερη όψη.

 

Με μαρκαδόρους

Θα χρειαστείτε μόνο ανεξίτηλους μαρκαδόρους σε όποιες αποχρώσεις θέλετε (από αυτούς που χρησιμοποιούμε π.χ για να γράφουμε πάνω σε cd).

Για αυγά που δεν πρόκειται να …ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα όπως π.χ για χρήση σε διακοσμητικά στεφάνια ή συνθέσεις ή για πολύ μικρά-απλά σχέδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλούς μαρκαδόρους ζωγραφικής. Θα πρέπει απλώς να προσέξετε να μην ακουμπήσετε τα σχέδια πάνω στην επιφάνεια του αυγού πριν αυτά στεγνώσουν εντελώς.

Ζωγραφίσετε πάνω στην επιφάνεια των αυγών κάθε είδους μικρά ή μεγαλύτερα σχέδια-μοτίβα είτε απευθείας είτε αφού πριν …ξεπατικώσετε πάνω στο κέλυφος, με ένα τσιγαρόχαρτο και μολύβι, κάθε μορφής σχέδιο από περιοδικά, διακοσμητικά χαρτιά, μια εκτύπωση από το internet κλπ.

 

Αυγά με δαντέλα

Πριν βουτήξετε τα αυγά στην βαφή τυλίξτε το κάθε ένα με ένα κομμάτι από φτηνή νάϋλον δαντέλα και στερεώστε την σφιχτά με ένα λάστιχάκι. Αφήστε τα αυγά στο χρώμα λίγα λεπτά παραπάνω απ΄όσο προβλέπει η συσκευασία της βαφής, βγάλτε και αφήστε να στεγνώσουν.

Η δαντέλα θα έχει λειτουργήσει σαν …stencil και το σχέδιό της θα έχει αποτυπωθεί, στο φυσικό χρώμα του αυγού, πάνω στην επιφάνειά του.

 

Με βερνίκια νυχιών

Εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα για διακοσμητικά πασχαλινά αυγά marble εμφάνισης που θα φτιάξετε με βερνίκια νυχιών σε διάφορα χρώματα.

Ρίξτε μικρή ποσότητα από κάθε χρώμα σε ένα φαρδύ πλαστικό δοχείο και τόσο ψηλό ώστε να χωρά θα βυθιστεί μέσα του ολόκληρο το αυγό.

Kουνήστε ελαφρά με μια οδοντογλυφίδα το σχέδιο πάνω στο νερό, αν χρειάζεται, βουτήξτε το αυγό στο νερό έτσι ώστε το χρωματιστό “φιλμ” που δημιουργούν αυτά τα βερνίκια τα οποία επιπλέουν στο νερό, να αποτυπωθεί στην επιφάνειά του. Αφήστε τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον τρόπο να στεγνώσουν για αρκετές ώρες.

 

Με τέμπερες ή νερομπογιές

Εξαιρετικά …διασκεδαστικός τρόπος για να βάψετε αυγά για διακοσμητική χρήση μαζί με τα παιδιά.

Θα χρειαστείτε μόνο τέμπερες νερού ή τις νερομπογιές τους και μεγάλη δόση …αυτοσχεδιασμών.

Ανακατέψτε τα χρώματα δημιουργώντας κάθε μορφής ακαθόριστα σχέδια πάνω στην επιφάνεια των αυγών ενώ με ένα στεγνό πινέλο ή μια οδοντόβουρτσα μπορείτε να τρίψετε-σβήσετε-ανακατέψετε κατά τόπους το χρώμα πάνω στην επιφάνεια του αυγού δημιουργώντας ακόμη πιο εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

 

Με οδοντογλυφίδες

Θα τις χρησιμοποιήσετε ως …πινελάκι για ακρυλικά χρώματα ή τέμπερες και για να σχεδιάσετε πάνω στην επιφάνεια των αυγών απλά μικρά σχέδια -κουκίδες.

Χρησιμοποιείστε αρκετή ποσότητα χρώματος σε κάθε …πινελιά και αφήστε το χρώμα να στεγνώσει εντελώς για αρκετές ώρες πριν μετακινήσετε τα αυγά.

Όταν στεγνώσουν τα σχέδια έχουν ελαφρά “ανάγλυφη” όψη και είναι ένα αποτέλεσμα που μπορείτε να πετύχετε και με χρώμα περιγράμματος που θα βρείτε διαθέσιμο σε σωληνάρια και σε πλήρες χρωματολόγιο σε καταστήματα με χρώματα και είδη για ζωγραφική-χόμπυ-κατασκευές.

 

Με οδοντόβουρτσα

Πολύ ιδιαίτερο τελικό αποτέλεσμα, η επιφάνεια των αυγών αποκτά μια “πιτσιλωτή” όψη δεύτερης απόχρωσης πάνω στο φυσικό τους ή στο χρώμα που αρχικά τα έχετε βάψει με οποιοδήποτε είδος μπογιάς. Θα χρειαστείτε σκουρόχρωμο ακρυλικό χρώμα ή τέμπερα νερού. Το σκούρο καφέ ή μπρονζέ δίνουν το πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα πάνω σε οποιοδήποτε χρώμα.

Τοποθετείστε μια μικρή ποσότητα χρώματος σε ένα πλαστικό πιατάκι μιας χρήσης, βουτήξτε ελαφρά την οδοντόβουρτσα, ταμπονάρετε την αρχικά πάνω σε ένα χαρτί-χαρτόνι ώστε να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος και στην συνέχεια …τινάξτε με το χέρι σας το χρώμα από την οδοντόβουρτσα επάνω στα αυγά έτσι ώστε να σχηματίζονται πολύ μικρές κηλίδες χρώματος με ακαθόριστο σχήμα-πυχνότητα. Το μόνο …μυστικό είναι η ελάχιστη ποσότητα χρώματος που θα πρέπει να έχει μείνει κάθε φορά πάνω στην οδοντόβουρτσα.

 

Με φυσικά λουλούδια

Κολλήστε πάνω σε βρασμένα αυγά στο φυσικό τους χρώμα ή αφού τα βάψετε σε όποια απόχρωση θέλετε, φυσικά λουλούδια.

Χρησιμοποιείστε φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια αφού τα αφήσετε πιεσμένα για 2-3 μέρες ανάμεσα στις σελίδες ενός χοντρού βιβλίου.

Είναι ένας πολύ όμορφος και …ανοιξιάτικος τρόπος για διακοσμητικά αυγά που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους πασχαλινή σύνθεση ή για τον στολισμό του γιορτινού τραπεζιού, συνδυάζοντας π.χ τα λουλουδάκια πάνω στα αυγά ή απλώς το χρώμα τους, με κάποια ίδια λουλούδια μέσα σε βάζα.

 

Με χαρτί-decoupage ΧΩΡΙΣ ΚΟΛλΑ

Ο …μαγικός τρόπος για να αποτυπώσετε πάνω στα αυγά κάθε είδους σχέδια-μοτίβα από χαρτί ή χαρτοπετσέτα χωρίς την χρήση κόλλας, αν πρόκειται για αυγά που προορίζονται για φαγητό.

Δείτε εδώ την διαδικασία με κάθε λεπτομέρεια και πολλά επιμέρους σχέδια – ιδέες.

 

Αβγά με σπάγκο

Δέσε τα αυγά σφιχτά με σπάγκο και μετά βύθισε τα στη μπογιά. Άφησε τα αυγά να στεγνώσουν πριν αφαιρέσεις τον σπάγκο για να φανερωθούν οι άσπρες γραμμές. Για να κάνεις ρίγες οι οποίες έχουν μια πιο ελαφριά απόχρωση του χρώματος που επιθυμείς, βάψε πρώτα τα αυγά και μετά πρόσθεσε τον σπάγκο και ξαναβάψε.

 

Αβγά Minions

Για να τιμήσετε τους πολυαγαπημένους animated κολαούζους που λέγονται «minions», βάφετε τα αβγά σας μισά κίτρινα και μισά μπλε και με τη βοήθεια των μαρκαδόρων σας τους δίνετε ζωή. Για έξτρα πιστότητα και πλάκα, βρείτε αυτοκόλλητα μάτια που κουνιούνται πέρα-δώθε…!

Από την εικαστικό εκπαιδευτικό Ειρήνη Ανδρούτσου

Πηγή: bestnews