Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 10:10

Κύπρος: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Πάφο – Στη μάχη Canadair από την Ελλάδα

Κύπρος: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Πάφο – Στη μάχη Canadair από την Ελλάδα

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στην Πάφο. Το μέτωπο σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία έδινε ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, βρίσκεται σε δύσβατη πλέον περιοχή και αυτό κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Ωστόσο, κάποιες από τις συνθήκες που επικρατούν προκαλούν αισιοδοξία για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Σήμερα αναμένονται θερμοκρασίες γύρω στους 41 βαθμούς και η ανησυχία στρέφεται πλέον πολύ περισσότερο στις αναζωπυρώσεις και φυσικά στους ανέμους οι οποίοι χθες το απόγευμα είχαν δυσχεράνει το έργο των συνεργείων κατάσβεσης.

Ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος δήλωσε πως οι άνεμοι την Τρίτη ήταν 4-5 μποφόρ ωστόσο και η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί επιπρόσθετα κάποια μποφόρ για αυτό εξελίχτηκε η πυρκαγιά με τόσους γρήγορους ρυθμούς. Πρόσθεσε πως ύστερα από ενημέρωση της οποίας έτυχε, σήμερα Τετάρτη οι άνεμοι θα πνέουν 3-4 μποφόρ. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως οριοθετώντας την πυρκαγιά θα μπορέσουν να την κατασβήσουν εντελώς λαμβάνοντας υπόψη και την ένταση του ανέμου.

Το βράδυ, ωστόσο, και κατά τη διάρκεια της νύχτας, επικρατούσε νηνεμία κάτι που επέτρεψε στους πυροσβέστες να συγκρατήσουν τη φωτιά, η οποία είχε αρχίσει να απειλεί και άλλα χωριά στην περιοχή, πέραν των επτά τα οποία επηρεάστηκαν και τα πλείστα εκ των οποίων είχαν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Η Πολιτεία μερίμνησε να ενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κατοίκους τα χρειάζονταν.

Τα δύο αεροσκάφη Canadair που απέστειλε η Ελλάδα για να συνδράμουν τις προσπάθειες έφτασαν σήμερα νωρίς το πρωί στην Κύπρο από τη Ρόδο, ενώ μέχρι το απόγευμα αναμένονται και άλλα πτητικά μέσα. Από το πρωί επίσης άρχισε η οριοθέτηση της πυρκαγιάς από αέρος έτσι που να είναι πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες για συγκράτηση και κατάσβεσή της.

Ένας ηλικιωμένος ο οποίος στην προσπάθειά του να διαφύγει είχε πέσει σε πισίνα γειτονικού σπιτιού διασώθηκε από γυναίκα αστυνομικό, η οποία πραγματοποιούσε περιπολίες σε σπίτια που είχαν εκκενωθεί για να δει μήπως υπήρχαν ακόμη άτομα εκεί. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Οι κάτοικοι πάντως είναι εξοργισμένοι τόσο για τη διαχρονική απουσία πτητικών μέσων, όπως αναφέρουν, ένα θέμα το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα λυθεί τους αμέσως επόμενους μήνες όσο κυρίως και για τους παράνομους σκυβαλότοπους που υπάρχουν στην περιοχή. Όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι από έναν τέτοιο ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Πηγή: ertnews.gr