Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 16:40

Κόντρα στη Βουλή για τη σύμπραξη e-ΕΦΚΑ με επαγγελματίες στην απονομή συντάξεων

Γράφτηκε από την
Κόντρα στη Βουλή για τη σύμπραξη e-ΕΦΚΑ με επαγγελματίες στην απονομή συντάξεων

Η τροπολογία που προβλέπει σύμπραξη του e-ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους επαγγελματίες για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων και ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπεραμύνονται της τροπολογίας, διότι θα δώσει λύση για χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι διατάξεις υπονομεύουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και κατηγορούν τον υπουργό Εργασίας για την επιλογή του να καταθέσει, χθες βράδυ, τις διατάξεις, με τη μορφή τροπολογίας, και χωρίς να έχει ακουστεί προηγουμένως η γνώμη των κοινωνικών φορέων.

«Θέλω να χαιρετίσω την κατατεθείσα τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που δίνει επιτέλους λύση στο πρόβλημα χιλιάδων συνταξιούχων», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μάνη Παπαδημητρίου. «Καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας και μάλιστα αντιμετωπίζει το ζήτημα ολιστικά, καθώς ρυθμίζονται πολλά ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν στην πορεία της επεξεργασίας και στην επίλυση των προβλημάτων αυτών», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την τροπολογία η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Είναι τροπολογία που εμπλέκει ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές στην απονομή των συντάξεων και στη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι το κοινωνικό πρόβλημα και το δημοσιονομικό των εκκρεμών συντάξεων που έχουν υπέρ- τριπλασιαστεί, από τις εκλογές του 2019, και έχουν ξεπεράσει τις 400.000 έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και κατήγγειλε ότι «ο διπλός στόχος της συνεχούς απαξίωσης του ΕΦΚΑ από την κυβέρνηση είναι η μετάθεση ευθυνών στους δημοσίους υπαλλήλους και υπηρέτηση του νεοφιλελεύθερου αφηγήματος περί κακού και προβληματικού γραφειοκρατικού δημοσίου και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε εξάλλου, ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική «διότι το Σύνταγμα αναφέρει πως το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα είναι στην αποκλειστική μέριμνα του κράτους». «Ο κ. Χατζηδάκης θα έπρεπε να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ και να επιταχύνει την ψηφιακή αναβάθμιση του ασφαλιστικού ιστορικού», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως η τροπολογία αποτελεί κερκόπορτα, που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου συνολικά στη δημόσια διοίκηση.

Την πρακτική της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα με τροπολογία και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, κατήγγειλε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης και κατήγγειλε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση εισάγει τους ιδιώτες στο έργο της έκδοσης των συντάξεων. «Με την τροπολογία αλλά και με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, επιχειρεί να υλοποιήσει τον στρατηγικό της στόχο: να απαξιώσει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και να την εκχωρήσει στην αγορά», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ατέρμονες δικαστικές αμφισβητήσεις. Είπε ότι οι ευθύνες για την εκτίναξη των εκκρεμών συντάξεων βαρύνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο μετατρέπει τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ σε υπαλλήλους των μεγάλων δικηγορικών ή λογιστικών γραφείων. Ανέφερε επίσης, ότι με την τροπολογία υπονομεύεται έτι περαιτέρω ο ΕΦΚΑ, και οδηγείται στην πλήρη ιδιωτικοποίηση, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κατασυκοφαντεί τους εργαζόμενους για να μπορέσει να περάσει ευκολότερα την πολιτική της. Ο κ. Κατσώτης ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, και υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ενισχυθεί η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. «Είναι πρόκληση και εμπαιγμός απέναντι στους χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν έως και έξι χρόνια για την έκδοση της σύνταξής τους, επισήμανε, αλλά και στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ που σήμερα κινητοποιούνται ενάντια σε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Με την ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση παραδίδει τον τομέα απονομής συντάξεων σε μεγάλες λογιστικές και δικηγορικές εταιρείες, που θα γίνουν πιστοποιημένα γραφεία, επιβαρύνοντας τους όρους εργασίας των εργαζομένων τους και μετατρέποντας τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ σε δικούς τους υπαλλήλους. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την τροπολογία, ο συνταξιούχος που θα απευθύνεται στον ΕΦΚΑ και όχι στις εταιρείες για την έκδοση της σύνταξής του, θα εξακολουθεί να περιμένει μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί προτεραιότητα θα έχουν οι συντάξεις που θα δρομολογούν οι ιδιωτικές εταιρείες».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, σχολίασε ότι ο υπουργός Εργασίας αφού «γιόρτασε πάνω από την τούρτα ο Σούπερμαν με ό,τι ξεπούλησε», κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που λέει ότι «θα πληρώνει το κράτος, δηλαδή θα πληρώνουν οι πολίτες, οι συνταξιούχοι, από την τσέπη τους για να βγουν οι συντάξεις τους». O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε τις διατάξεις με τη μορφή της τροπολογίας χθες το βράδυ για να αποφύγει τη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς. «Είναι ντροπή για την κυβέρνηση και ειδικά για τον υπουργό που αντί να ενημερώνει τη Βουλή, προτιμάει να γιορτάζει τα γενέθλια του ως Σούπερμαν», είπε ο κ. Βιλιάρδος και προειδοποίησε ότι σταδιακά όλοι οι συνταξιούχοι θα παίρνουν την εθνική σύνταξη, επικαλούμενος την έκθεση Πισσαρίδη για τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης.


NEWSLETTER